VA – Optimo Presents In Order To Edit

VA – Optimo Presents In Order To Edit

R&S, 2009

C+

Az elektronikus zenetörténelemben a Detroit – Chicago – New York-tengely műfaj- és stílusteremtő szerepe, valamint a londoni szerelem nyara és az acid house láz után a következő fontos helyszín és korszak egyértelműen Belgium, illetve a rave volt. Számos nagy amerikai producer hagyta ott a hazáját az 1990-es évek elején Európáért, s a legtöbbjük vagy az Északi-tenger mellé telepedett le, vagy heti rendszerességgel járt át oda Londonból, esetleg Berlinből. A belga illetőségű R&S kiadó akkoriban talán a világ legnagyobb elektronikus zenei cimkéje volt, többek közt ők jelentették meg Juan Atkins Model 500-lemezeit a térségben, és szintén hozzájuk voltak köthetőek a korai Aphex Twin megjelenések is, de még olyan – akkoriban szupersztárnak minősülő – nevekkel is foglalkoztak, mint CJ Bolland, Dave Angel, vagy a System 7 (később pedig leszerződtették a klasszikusokat is: Derrick May, Kevin Saunderson, Sven Väth, Joey Beltram stb.). Az R&S tehát iszonyúan sikeres vállalkozás volt, többszáz megjelenést termeltek ki magukból tizenakárhány évnyi fennállásuk során, és érthetetlen is, hogy a pár évvel ezelőtt még épphogy csak kibontakozó zenei recesszió hidegre tette őket. Csak 2006-ban indította be őket egy új menedzsment, de azóta is csak gyakorlatilag újrakiadásokból él tovább az R&S hírneve.


Egészen tavalyig kellett várni arra, hogy elkezdjenek huzamosabban szivárogni az új 12”-ek, ráadásul az év végén kaptunk egy új In Order To Dance-válogatást is (ez volt az egyik legnépszerűbb underground klubválogatás a kilencvenes években), vagyis lehetett érezni, hogy ismét van valami mozgolódás náluk. Ennek egy újabb eredménye egy mixlemez In Order To Edit címmel, ami lényegeben se nem új, se nem korszakalkotó, de el lehet lenni vele, ugyanis a glasgow-i Optimo (Keith McIvor és Jonnie Wilkes) állította össze a katalógusból, és az elnevezésnek megfelelve minden egyes felvételt valamennyire editált is. A művésznév mögött megbúvó duóról annyit kell tudni, hogy bizonyos körökben hatalmas reputációnak örvendenek a maguk nemében különleges és a globális felhozatalt tekintve nyugodtan szélsőségesnek is nevezhető mixlemezeikkel; legutóbb például a Domino kiadónak állítottak össze egy éjszakai chillezős-punnyadós szettet Sleepwalk címmel, amin olyan előadókat lehet találni, mint Duke Ellington, Lee Hazlewood, vagy Mulatu Astatke.

Persze ebben a mixben nincs megállás egy pillanatra sem, és tulajdonképpen kisebb-nagyobb módosításokkal elhangzik az összes nagy R&S-sláger a szigorúan nyolcvan percre kihúzott játékidőben. Vagyis hallható Joey Beltramtól az Energy Flash (erről nevezte el a híres elektronikus zenetörténeti könyvét Simon Reynolds), Aphex Twintől az Analogue Bubblebath, Jay Dee-től a Plastic Dreams és a CJ Bolland-féle Horsepower is, mellettük pedig még van Jam & Spoon, Mu-ziq, Fatal Error, Speedjack és sokan mások. Szerencsére az Optimo csak annyit nyúlt hozzá a zenékhez, hogy azok ne veszítsék el a jellegzetes múlt évtizedes hangzásukat, ezért végülis könnyedén beleképzelhetjük magunkat bármelyik földalatti partiba 1995-ben. Más kérdés persze, hogy ehhez miért volt szükség egy vadonatúj mixlemezre 2009-ben, amikor bőven sok klasszikus lett rögzítve akkoriban, arról nem is beszélve, hogy tulajdonképpen semmi új nincs az In Order To Editen, ráadásul csak az R&S kiadó zenéit tartalmazza. Talán, ha lenne legalább valami felépítése, íve a szettnek, akkor azt mondanám, hogy volt értelme megjelentetni egy retrospektív mixet a nosztalgikus évek lecsengése után, de azzal nem sok vizet kavar fel a kiadvány, hogy gyakorlatilag csak lemennek a számok rajta egymás után pont annyi keveréssel, hogy jól szóljon az egész, de mindennemű elgondolás nélkül.

Reklámok
VA – Optimo Presents In Order To Edit

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s