VA – Berghain 03 mixed by Len Faki

VA – Berghain 03 mixed by Len Faki

Ostgut Ton, 2009

A-

A brit DJ magazin által 2009-ben a világ legjobb klubjának választott berlini Berghain 2005-ben indította útjára saját mixsorozatát. A cél természetesen itt is az volt, hogy a felkért lemezlovasok egy a klub szellemiségéhez, valamint bulikban játszott szettjeikhez hű mixalbumot tegyenek le az asztalra. Az első epizódot az olasz André Galuzzi mixelte, ám meglepő módon a második rész 3 évet váratott magára. Ez egyrészt furcsa, hiszen nem ez a legjobb módja, hogy egy új sorozatot felpörgessünk, másrészt viszont tiszteletreméltó, hogy a berlini klub nem próbálta meg pofátlan módon meglovagolni a minimal techno térhódítását. A folytatás, Marcel Dettmann tavalyi munkája – még ha számomra nem is volt oly kedves – 2008-ban az év egyik meghatározó mixalbumának számított a kritikusok szerint.

Hál’ Istennek idén megérkezett a harmadik epizód, méghozzá egy másik rezidens, a techno-körökben rendkívül népszerű Len Faki mixelésében. A mester pedig nem hazudtolta meg önmagát. Faki már márcisuban hangoztatta, hogy ez a mixalbum tényleg olyan lesz, mint egy Berghainban elhangzott szett kivonata, ám ezt a közhelyet annyian elpuffogtatták már, hogy nem igazán tudtuk elhiggyük-e. Amikor megláttuk a trekklistát, már fogtuk a fejünket, amikor pedig betettük a cd-t a lejátszónkba, rögtön az első trekknél heves bólogatásba kezdtünk. És abba sem hagytuk úgy 80 percig. Az utazás John Beltran klasszikusával, a Viennával kezdődik, mely bár elsőre kicsit talán túl művésziesnek tűnik, mégis tökéletesen előkészíti a terepet a következő 50 perchez, ami az intelligens techno híveinek minden bizonnyal egy audiális orgazmus. Nyugodtan kijelenthetem, hogy hónapok óta nem hallottam ennyire tudatos építkezést egy mixalbum esetében sem.

Az egyik pillanatban hipnotizál, a másikban a pokol legmélyebb bugyraiba kalauzol minket, majd 10 perc múlva legszívesebben sikítanánk a gyönyörtől, miközben önfeledten tombolunk a berlini éjszakában. A szett második felében aztán valami egészen más következik. Mintha tényleg a Berghainban lennénk, közeledne a parti vége, amit igazából senki nem akar, ezért Faki úgy dönt, hogy az utolsó erőtartalékunkat is kifacsarja. A professzor először Tony Lionni felvételével evez vidámabb vizekre, majd felteszi a Basement Jaxx Flylife-ját, melytől felrobban a táncparkett. S, ha ez még nem lenne elég, Laurent Garnier The Man With The Red Face-e és Sydenham & Ferrer Timbuktuja mindenkinél katarzisközeli állapotot eredményez. A zárás ugyancsak stílusos: míg sok dj valószínűleg divatból tenne dubstep nótát a mixe végére, érződik, hogy Faki csak egy lenyűgözően szép finálét akart, és ezt a Bloc Party Where is home-jának Burial remixével el is érte.

Tény, hogy nem mindenkinek áll jól, ha slágereket pakol, azonban Fakinak igen. Egyrészt mert érezzük, hogy nála zsigerből jön, másrészt pedig 50 perc értelmiségi techno után igenis jól esik egy kis lazítás. A Berghain harmadik epizódja eddig messze a legjobb a szériában, sőt talán nem túlzás kijelenteni, hogy 2009 eddigi legjobb mixlabuma. Nem mintha ez nagy fegyverténynek számítana, hiszen a felhozatal sajnos meglehetősen gyenge idén, vagyis lehet, hogy igazuk lesz azoknak, akik a mixalbumok végét jövendölték, egy azonban biztos: Len Faki mixe a következő 10 év bármelyikében feletjthetetlen pillanatokat fog nekünk okozni.

Reklámok
VA – Berghain 03 mixed by Len Faki

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s