VA – The Lab 01 Mixed By Loco Dice

VA – The Lab 01 Mixed By Loco Dice

NRK, 2009

B

A tunéziai születésű, jelenleg Düsseldorfban élő Loco Dice a ’90-es években hip-hop DJ-ként és buliszervezőként kereste a kenyerét, míg nem egyszer csak rájött, hogy semmi szüksége nincs az állandó idegeskedésre és a beképzelt divatmajmok társaságára, ezért vett egy 180 fokos fordulatot és elkötelezte magát a house és a techno mellett. A döntés úgy tűnik jónak bizonyult, hiszen a német lemezlovas 2002-ben rezidens lett a minimal/techno hírhedt ibizai fellegváraként ismert DC 10-ben, karrierje azóta is töretlenül ível felfelé. Tavaly Martin Buttrich segítségével írta meg az első szerzői albumát, ezúttal pedig az NRK számára készített egy dupla mixet.

Nem kell ecsetelnünk, hogy hány és hány felesleges mixalbum lát napvilágot mostanában, nem is beszélve a kétlemezes kiadványokról, melyekkel valahogy senki nem képes zöld ágra vergődni. Az elsődleges ok talán az, hogy nincs elég jó zene manapság, vagy egyszerűen csak a DJ-k nem képesek venni a fáradságot, hogy régebbi lemezeket is előkotorjanak. A kérdés az volt, hogy vajon Locónak sikerül-e megteremtenie azt a hangulatot, ami miatt a fél világ a lába előtt hever, és ami miatt a 2006-os budapesti buliját zeneileg minden idők legjobb 5 partija között tartom számon. Nehéz ügynek tűnt, ugyanis vannak lemezlovasok, akik egyszerűen képtelenek cd-formátumban gondolkodni, és inkább élőben adják igazi önmagukat. Mint kiderült, Loco Dice nem tartozik közéjük. Ő mindkét területen zseniális.

Le kell szögeznünk, hogy azok, akik a bulikon megismert Loco Dice-t szeretnék hallani, valószínűleg csalódottak lesznek, ugyanis az első lemezen – a partikon megszokott pattogós minimal techno-hangzás helyett – mély, hipnotikus és szexi minimal-tech, a másodikon pedig a elsősorban kocsikázáshoz és otthoni lötyögéshez ajánlott deep és tech house dominál. Az utazás rögtön egy nem megszokott technikai megoldással kezdődik, ugyanis Akiyo Kiyama felvételére 2/4-del elcsúsztatva érezik meg a Second Hand Satellites vészjósló tech-house himnusza, az Orbit 1.3, melynek egy remixébe még 2002-ben zúgtam bele egy forró nyári éjszakán D’julz Boxes című lemezének hallgatása közben. A mester ezután finoman és ízlésesen építkezik: egy detroiti hangulatú nóta után a kongák veszik át a főszerepet. Chriss Latner African Children című nótája valószínűleg ott lett volna Steve Lawler Dark Drums válogatásán, ha tíz évvel ezelőtt jelent volna meg. Loco Dice kiváló érzékkel rakosgatja a lemezeket egymás után, és még a gyengébb darabok közben is képesek vagyunk meggyőzni magunkat, hogy minket bizony most csúnyán hipnotizálnak. Csukott szemmel, minden hangra odafigyelve egy más világba jutunk el. Az MHM 1 bugyogó basszusai mindenkit magával ragadnak, Ion Ludwig és Damian Schwartz felvételei ráadásul csak erősítik ezt az érzést.

A második mix sokkal érzelmesebb és melegebb hangulatú. A szett elsősorban a house jegyében fogant, Loco Dice pedig kisebb meglepetésünkre olyan előadók munkáihoz nyúlt mint Tyree Cooper, Franck Roger vagy Jay Haze. A mix egyszerre utaztat és táncoltat, olykor előremutat, máskor pedig visszatér a hőskorba. A mixet Nick Holder 2001-es Inside your Souljának Sirus remixe nyitja, az igazi ereszdelahajam azonban Terry Lee és Timewiter Everyday című felvételével kezdődik el. A lemezen kiválóan keverednek a chicagói vokális témák a modernebb tech-house hangzásokkal, és pontosan ez a stílusok közötti ugrándozás az, ami megadja a mix igazi varázsát. Kiemelkedik számomra 95 North Forever Undreground című felvétele, melynek bassline-ja kísértetiesen hasonlít Tom Middeton és Hefner Dive Into You című klasszikusának alapjaihoz, ráadásul, hogy a nosztalgia még teljesebb legyen, Loco Dice a Trancesetters Roaches acapelláját is ráteszi a felvételre. Az Audio Soul Project már finoman érezteti velünk, hogy sajnos nincs sok hátra a mixből, de Tyree Cooper Love című ópusza tökéletes zárást biztosít.

A német lemezlovas semmi különöset nem csinált, mindössze hozta azt az egyedi, rá jellemző hangulatvilágot, amiről egy igazi 4/4 rajongó bármikor képes lenne felismerni őt. Csak remélni tudjuk, hogy Loco Dice nyáron, élőben is elkápráztat minket a Balaton partján.

Reklámok
VA – The Lab 01 Mixed By Loco Dice

VA – The Lab 01 Mixed By Loco Dice” bejegyzéshez ozzászólás

 1. viktor szerint:

  Üdv!
  Nem akarok kötekedő lenni, csak egy kis helyesbítés:

  a ’95 North’ Forever Undreground-on alapból rajta van a vokál, nem Loco Dice keverte rá. Bizonyítani tudom, mivel megvan a teljes hosszú szám is…

  Csak ennyi ;)

 2. vikipop szerint:

  kool. gondolom sokan felhasználták már ezt az acapelláját. Nekem mindig is a trancesetters fog eszembe jutni róla, talán mert az volt a legkarakteresebb

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s