Új Flaming Lips album várható a nyár végén

Azon döbbenek le mindig, amikor valami Flaming Lips-szel kapcsolatos hírt olvasok, hogy az oklahomai zenekar immáron huszonhat éve létezik. Ezt valahogy nem tudom feldolgozni: Wayne Coyne és az idők folyamán sokszor kicserélődött csapata annyira kreatív, autentikus és szerethető zenét játszik, hogy az ember azt hinné, hogy nincsenek még tíz éve se a színen. Persze ez a sok pozitív jelző nem mindig volt igaz rájuk. A nyolcvanas évek még többnyire az útkeresésről szólt, a tagok szinte minden lemezen változtak, és a Flaming Lips-re jellemző pszichedéliák ekkor még csak nyomokban voltak felfedezhetőek. Tulajdonképpen a banda úgy kezdte a pályafutását, mint a legtöbb amerikai csapat: kicsit ütő lemezeket adtak ki, és valószínűleg soha nem is lettek volna híresek, ha egyszer csak nem figyel fel rájuk a Warner Bros., és szerződteti le őket komolyabb feladatokat szánva nekik.

Az első, szakmailag is elismert lemezük az 1992-es Hit To Death In The Future Head volt, amit követően Jonathan Donahue rögtön ki is lépett, hogy többet foglalkozzon a másik zenekarával, ami azóta szintén világhírű lett (a Mercury Revről van szó, és Donahue-ról még tudni kell azt is, hogy ő játszik klarinéton a Chemical Brothers-féle Private Psychadelic Reelben). Az ő hiánya sokáig érezhető volt: noha a zenekar szerepelt David Letterman show-jában, a Beavis és Buttheadben, valamint a Beverly Hills 90210-ben is, a zenéjükön érződtek Donahue elképzeléseinek a hiánya. Gyengébb albumokat, majd egy négylemezes, grandiózus kísérleti rocklemezt írtak (1997: Zaireeka – a nagy korongot egyidőben kellett lejátszani!), aztán végül 1999-ben következett be az igazi művészi áttörés a Soft Bulletinnel. Coyne-ék tradicionálisabb, helyenként jócskán indie-s, máskor bőséggel pszichedelikus számokat írtak, egyre több elektronikát használva, és ez a továbbiakban is fontos elem lett. A 2002-es Yoshimi Battles The Pink Robots a szakma szerint az évtized legjobb rocklemezeinek egyike, a 2006-os At War With The Mystics meg már ugyan nem volt minden részében hibátlan, de kellő mennyiségben hozta a Flaming Lips zsenialitását ahhoz, hogy még a mai nap is elővegyük és hallgassuk.

Több mint három év várakozás után pedig végre jön az új album, az Embryonic, amiről egyelőre nem sokat tudni: nyilvánosságra hoztak már két számcímet (Convinced Of The Hex és I Don’t Understand Karma), illetve ha minden igaz, akkor dupla albummal van dolgunk. Ez utóbbi információ morzsa persze rendesen megdobogtatja a szívünket, hiszen eddig is az volt a Flaming Lips-szel általában a baj, hogy belőlük egy óra nem elég. Konkrét megjelenési dátum viszont még sajnos nincs, csupán annyit tudunk, hogy valamikor a nyár végére időzíti a kiadó az Embryonic-ot. Az viszont szerencsére nincs már messze.

Reklámok
Új Flaming Lips album várható a nyár végén

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s