VA – Harbour Boat Trips: Copenhagen by Trentemöller

VA – Harbour Boat Trips: Copenhagen by Trentemöller

HFN, 2009

B-

Nagyon sokáig úgy tűnt, hogy a dán Anders Trentemöller lesz az, aki kiemeli a minimált a hirtelen jött népszerűség utáni alkotói válságból, azonban ez végül nem történt meg: 2006-os bemutatkozó lemeze, a Last Resort ugyan jó volt, de igazából semmi olyat nem tartalmazott, ami bizakodásra adhatott volna okot a szerző további megjelenéseit illetően, s bizony sok érdemlegeset nem is tett le azóta az asztalra a Poker Flat húzóneve. Ha nagyon megerőltetem a memóriám, akkor olyan dolgok jutnak eszembe, hogy filmzene írásába kezdett, illetve saját ruhakollekciót dizájnolt, vagyis főleg olyan dolgok, amik jót tesznek a népszerűsége emelkedésének, de magát a zenéjét nem emelik egy újabb szintre.

A legújabb munkája egy DJ mix a nemrég alapított HFN kiadónak, s egyben egy sorozat első darabja is. Nem tudom, hogy a kiadó illetékesei ráerőltettek-e bármiféle koncepciót Trentemöllerre, vagy teljesen ő maga választotta ki a felvételeket, de ez az összeállítás is olyan, mint bármi más tőle az elmúlt három évből: túlművészkedett imázserősítő marketing húzás, különösebben nem kiemelkedő végeredménnyel. A közel nyolcvan perces szett előszeretettel vonultat fel különböző folk, rock és elektronikus zenei előadókat, és igazság szerint az első huszonöt percben még ki is alakul egy búskomor, esős időhöz tökéletesen passzoló háttérmuzsika, amit bármelyik észak-európai város kikötőjében sétálva telitalálat lenne hallgatni. A Grouper, a Gravenhurst és Emiliana Torrini felvételei nagyszerű felütésnek bizonyulnak, annak ellenére is, hogy gyakorlatilag három olyan névről/formációról van szó, akiket a kiadójuk miatt szinte lehetetlen nem ismerni a maguk ízlésére valamit is adó elektronikus zenei rajongóknak. Vagyis nem szolgál túl sok meglepetéssel a Harbour Boat Trips eleje, de mégis képes megragadni az érzékeinket, és elkalauzolni minket egy hűvös, szürkés árnyalatú világba.

S ez végülis teljesen rendben is lenne, ha Trentemöller nem akarna túl sokat elérni. Az első komolyabb kilengést a Raveonettes-féle Aly, Walk With Me-je adja Nic Endo electrós változatában, és természetesen felmerül az elkerülhetetlen kérdés: minek kell Raveonettes egy ilyen lemezre? Pláne Nic Endo remixelésében? S ez a továbbiakban egyre többször fordul elő; szerencsére Trentemöller képes még bedobni pár igazi gyöngyszemet, és így eljuttatja a hallgatót valamiféle tetőpontig (ezt egyértelműen Rennie Foster Devil’s Waterje hozza), annál nehezebb viszont innen bármerre is haladni olyan előadókkal, mint a Caribou, vagy az A Place To Bury Strangers. Egyszerűen semmi keresnivalójuk ezen a cd-n, mint ahogy az utolsó tizenöt percnek sem, amit sokkal inkább el tudok képzelni egy berlini melegklub warm-upjaként, semmint egy ilyen autentikus, partmentén sétálós mixben.

A csoda tehát elmaradt, a Harbour Boat Trips is csak megerősítette bennem azt a képet, ami az elmúlt négy-öt évben kialakult Trentemöllerről: nem reménytelen producer, megvan benne a tehetség, de valahogy a többiek, avagy a nagyok fölé nem tud emelkedni. Mindazonáltal sok jó felvétel hallható ezen a korongon, nem egy előadó diszkográfiáját kifejezetten ajánlott felfedezni.

Reklámok
VA – Harbour Boat Trips: Copenhagen by Trentemöller

VA – Harbour Boat Trips: Copenhagen by Trentemöller” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Szkítör szerint:

  az bevezetőhöz annyit hogy azért a Last Resort utáni Essential mixe (leginkább az első fele) ott van a legjobbak között, producerileg meg (bár nem teljesen volt az se új dolog) a Chronicles egyes cd-je (a végét leszámítva) szintén igen jó lett. De amúgy tényleg eléggé a háttérbe van húzódva Anders az utóbbi időben.

 2. Szkítör szerint:

  hát így meghallgatva valóban érdekes lett ez az anyag, jó az ötlet, jók a zenék is, de valahogy tényleg furcsán (nem)áll össze az egész, mondjuk az Aly, Walk With Me nagyon betalál rajta, pont jó az úgy oda, viszont a Devil’s Water abszolút feleslegesen került rá és teljesen kilóg. Szóval csak részlegesen működik ez a mix és a koncepció is, kár érte mert azt hittem valami nagy dolog lesz belőle, na persze így se rossz anyag, sőt.
  Amúgy tök jó ahogy az RA-n végigveszik a számokat:
  http://www.residentadvisor.net/feature.aspx?1051

 3. Szkítör szerint:

  persze, jó az, nem arról van szó, csak nem nagyon illeszkedik a mixbe, ilyen rosszkor rossz helyen féle :-)
  meg én már kicsit meg is untam azt a számot, a többi az érdekesebb

  1. Nah hát annyit ide, hogy először azért nézzük már meg hogy ki ír cikket kiről. Plusz van még egy olyan dolog is, hogy egy ellentétet állítasz fel: alig hallani róla – de amúgy imázserősítő, karrierjét feldobó dolgokat csinál akkor most ez hogyvan?
   Ez csak egy szubjektív vélemény persze, mint ahogy az enyém is, de ember: hallgasd már meg a Last Resortot még egyszer, hátha beugrik, hogy ez az ember lehet nem az, aki csak azért publikálja a zenéit, hogy megvegyék mert mondjuk rászorul, hanem mondjuk csak akkor ad ki zenét, amikor már úgy érzi nincs mit javítani rajta.

 4. én a last resortot a mai napig egy felkapott albumnak érzem, sosem láttam benne azt a hatalmasságot, amivel be tudta venni a tánczenei kultúrát. nyilván ízlések és pofonok, de azért azt halkan hozzátenném, hogy amennyire beszéltek erről a lemezről, hogy forradalmi, meg mittudomén, annyira nem lehetett róla már hallani két évvel később.

  viszont többszöri olvasásra sem találom az általad kiemelt ellentétet, és azzal a felütéssel sem tudok mit kezdeni, hogy ki ír cikket kiről. ne legyünk rosszindulatúak.

 5. cutoff szerint:

  trentemöller számomra mindíg is a csilli villi, szépen producelt zenét készítő, ám tartalmilag igencsak kevés pluszt felmutató producerek népes táborát erősítette. nem szükséges ellenérveket felhozni, úgysem változik meg ez a véleményem. :D

  1. Én csak annyit mondok lehúzni könnyű, alkotni meg annyira nem. Mellesleg énse értek mindent, például hogy a tánczenét hogy kapcsoltad össze a Last resorttal.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s