Tom Middleton – One More Tune

Tom Middleton – One More Tune

Renaissance, 2009

C+

Egyre több arra utaló jelet látok, hogy az elsősorban trance és progresszív house múltjáról híres Renaissance kiadó végre felismerte: nem lehet végtelenségig hülyíteni az embereket letűnt korokat és lejárt zenei műfajokat képviselő kiadványaikkal. Az első jelentős lépés a megtisztulás felé vezető úton a 3D sorozat elindítása volt, melynek harmadik, Tom Middleton által elkövetett epizódja olyan sikeres volt, hogy rögtön szerződést hosszabbítottak a Jedivel. A nemrég megjelent One More Tune című válogatás Tom Middleton kedvenc end of night himnuszainak gyűjteménye (magyarul slágerparádé) melyeket a Jedi saját szája íze szerint értelmezett át. A kérdés az volt, hogy ebből mi mennyit profitálhatunk?

Nem tisztem leszólni az elektronikus zene egyik legjelentősebb alakját, akinek olyan albumokat köszönhetünk, mint a Global Communication 14.31-e, a Jedi Knights New School Science-e, vagy a minden idők egyik legjobb mixlemezének kikiáltott 2001-es The Sound of The Cosmos, de a One More Tune bizony messze van a jótól. A trekklista szemrevételezésekor rögtön megfogalmazódott bennem a kérdés: vajon mit keres Budai & Vic All Night Longja olyan örökzöld klasszikusok között, mint a Humate Love Stimulationje, vagy Derrick Carter Strings of Life-ja, majd ennek tetejébe jött a felismerés, hogy ráadásul ez az egyetlen felvétel a lemezen, melyhez a Jedi egy ujjal sem ért hozzá. A többit ugyanis teljesen újrahangszerelte. A mai napig nem tudom, hogy mindezt a kiadó nyomására tette, vagy csak azért, hogy a nótákat könnyebben tudja egységes mixszé kovácsolni, de a dolog nem sült el valami jól, hiszen egyikhez sem tudott hozzátenni semmit. Emiatt persze nem szólhatunk rá egy rossz szót sem, hiszen nagyon nehéz klubhimnuszokhoz úgy hozzáérni, hogy megmaradjon az eredeti varázsuk, ugyanakkor mégis magukon hordozzák a remixelő védjegyét. Itt alapvetően a koncepcióban látom a problémát.

A mix másik baja, hogy a felvételek szinte mind ismertek, így hiába az új verziók, a harmadik-negyedik hallgatás után semmilyen meglepetést nem tartogatnak számunkra, és teljesen érdektelenné válnak. Egy-egy ilyen sláger üditően hat egy frenetikus hangulatú buli végén, de hetvennégy percen keresztül bizony sok. Ezt valószínűleg a Jedi is érezte, hisz a mix második felén, a Promised Land és Strings of Life kivételével nem is találunk igazi megaslágert. A szett egyik csúcspontja az Agoria Circles csodálatos deep house felvétele, melynek harmóniával teli szőnyegébe még 4 év után is bele is tudok borzongani. A cd legnagyobb kontrasztja a két utolsó nóta között feszül, hiszen a The Horn Villager Tom Middleton által újra értelmezett verziója már-már eric prydzes jegyeket vonultat fel, míg Joe Smooth-féle Promised Land remix inkább az eredetire hajaz, és ezzel mégiscsak eléri a katarzist.

A One More Tune tökéletesen fukcionál egy őrült szombat esti házibuliban – melyen a társaság fele hajnali kettőkor azt sem tudja már, hogy fiú vagy lány -, mert pozitív vidám, dallamos, lendületes és kellően hatásvadász. Ha úgy tudnék tekinteni a lemezre, mint egy mindennapi válogatásra, amelynek pontosan ezt a funkciót kell betöltenie és semmi többet, talán e kritika is pozitívabb hangvételű lett volna. Mivel azonban Tom személyes kedvencem és nagyon magasra tette a lécet az elmúlt másfél évtizedben, a One More Tune számomra nem más, mint egy exhibicionista tucatmix, amin érződik a komoly munka, de szakmailag semmilyen pluszt nem tesz hozzá a Jedi munkásságához. Persze, ha az volt a célja, hogy népszerűbb legyen a mainstream zenéket kedvelő emberek körében és több pénzt keressen, akkor ez valószínűleg sikerült, de pont ő az, akinek nem biztos, hogy ezt kellene szem előtt tartania 2009-ben.

Reklámok
Tom Middleton – One More Tune

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s