!K7 újdonságok a nyáron

Megtudtunk pár hírt egyik kedvenc kiadónk, a berlini !K7 háza tájáról, ezek közül számolunk be arról, amik számunkra is érdekesek.Izgalmas nyár elé nézünk, mert az anyakiadónál, illetve mind a BBE-n, mind a Struton is sok finomság várható. A BBE-n hamarosan megjelenik Pépé Bradock kétlemezes remixválogatása, a Confiote De Bits, ami a promó alapján bámulatos, hetek óta magabiztos helye van a lejátszómban. A francia producer legjobbjai megannyi év után is gyönyörűek, mindenkinek érdemes lesz beszereznie, aki az electro láz helyett valami hagyományosabb, komolyabb francia elektronikára vágyik (vagy, ha már itt tartunk, az új Laurent Garnier szintén ajánlott). Kicsit később, pontosabban szeptember 9-én lát ugyanitt napvilágot majd a Phantogram nevű amerikai duó bemutatkozó albuma, amit egyelőre még nem hallottunk, de a hivatalos sajtóanyag alapján nagyon jónak ígérkezik. A New York melletti, huszonötezres lélekszámú Saratoga Springs-ben székelő páros, Josh Carter és Sarah Brathel J Dilla, a My Bloody Valentine és Serge Gainsbourg iránti rajongásukból alapította meg a Phantogramot, és a zenéjük ezeknek a hangzásoknak a gyönyörű és álomteli ötvözetét képviseli. Az albumot állítólag a várostól negyvenöt percre egy csűrben írták; kiváncsian várjuk, hogy mit tud majd hozzáadni az elektronikus zene által inspirált rockhoz.

Ugyancsak remek dolgok várhatóak a Struton is, a hamvaiból feltámasztott kiadónak a forró hónapok a nyolcvanas évek new yorki diszkóvilágának megidézésében telnek majd. Július 27-én jelenik meg a Horse Meat Disco című válogatás, amit a hasonló nevű DJ páros, James Hillard (volt Nuphonic alapító) és Jim Stanton (a Jockey Slut magazin munkatársa) jegyez. Az első lemez mixelt lesz, a második pedig egy válogatás, a hetven perces felhozatalban pedig egyaránt találhatunk majd középtempós funky ritkaságokat (pl.: Empire Projecting Penny, Laura Greene), ütős afro groove-okat (pl.: Eddie Drennon, K.I.D.) és electro, valamint italo diszkós zenéket is (pl.: Gino Soccio, Sherly Lee Ralph). A Strut kiadványokhoz jól megszokott kísérő szöveget ezúttal David Pascheck, a Guardian diszkó szakértője írja, és a Horse Meat Disco klub történetét fogja részletesen bemutatni.

Számunkra azonban még ennél is érdekesebb lesz az egy héttel rá, vagyis augusztus 3-án érkező Ze 30 válogatás, ami a legendás new yorki kiadó alapításának harmincadik évfordulója alkalmából jelenik meg. A labelt egy brit újságíró és egy művészetet tanuló francia diák indították el (Michael Zilkha és Michel Esteban, a vezetéknevük első betűjéből rakták össze a kiadó nevét) a poszt punk és new wave berobbanásának hatására. A korai időkben olyan világhírű zenészek munkáit jelentették meg, mint Alan Vega Suicide zenekara, vagy a trash diszkó akkori királynőjének tartott Cristina, illetve August Darnell (aka Kid Creole), és a sikerükre jó példa, hogy a Face magazin 1982-ben a Zét kiáltotta ki a világ legdivatosabb kiadójának. Ez lehetőséget nyújtott számukra, hogy szerződést kössenek Chris Blackwell Island kiadójával, ahonnan a világ minden pontjára eljutottak a megjelenéseik. Azt ugyan kissé sajnáljuk, hogy a válogatás csupán egy cd-n terül el, viszont megtalálható lesz rajta a Was (Not Was) Reagent bíráló politikai felvétele, a Tell Me That I’m Dreaming, Bob Blank tiszavirág életű Aural Exciters zenekara, és egy Larry Levan remix is, illetve a már említett Cristinától egy dal, Bill Laswell Material projektje, a francia kísérleti elektronikát képviselő Lizzy Mercier Descioux, valamint az akkori electro ikonnak számító Les Garcons. A mellékelt füzetben a kiadó teljes története interjúkkal és soha nem publikált fotókkal tűzdelve lesz olvasható.

!K7: mindannyiunk nagy örömére július 27-én várható a Herbaliser Band második nagylemeze, amit az elsőnek megfelelően Session 2 címmel láttak el. Anno a Session 1 elég nagy port kavart fel a megjelenésével, a Guardian és a Yahoo Music egyaránt lelkendezve számolt be róla, és bizony ideje is volt már elkészíteni a folytatást, legalábbis én személy szerint apró csalódásként éltem meg a Herbaliser utolsó két albumát. A kiadványon tizenkét évre visszamenőleg találhatunk felvételeket nagyzenekari előadásban, legyen szó akár a funkys Amores Bongóról és Geddimről, vagy az olyan pszichedelikus sci-fi opuszokról, mint a Moon Sequence, vagy a Theme From Control Centre. A hírek szerint a Session 2 ugyanolyan instrumentális album lesz, mint az első volt, ezért szó szerint a folytatásaként kell felfogni, de Jake és Ollie már most elmondták, hogy a jövőben készülő harmadik részre meghívják azokat az énekeseket is, akikkel az elmúlt jó pár évben együtt dolgoztak.

A nyár végén, pontosabban augusztus 31-én jelenik meg Joakim új nagylemeze is. A 2007-es Monsters & Silly Songs nagy kedvenc errefelé, úgyhogy talán igazságtalanul nagy elvárásokat támasztunk az új lemez felé, ami a Milky Ways címet kapta, és az elmúlt két év bandás felállásából született. Emiatt organikusabb, élőbb hangulata van a számoknak, amik szélesebb hangzást is ölelnek fel a Monsters & Silly Songs-nál. Oldskool számítógépes elektronikát, electropopot, blues-t, new wave-et és krautrockot ígér a sajtóanyag, jó sok vicces címmel (pl.: Ad Me, Fly Like An Apple) és a nyitószámban Sunn O))) előtti tisztelgéssel. Nagyon várjuk – ami pedig a DJ Kicks-sorozatot illeti, úgy tűnik, hogy a Chromeóval felébred a lassan két éves álmát alvó széria, és állítólag most már nemsokára Burial és Flying Lotus is elkészíti a maga epizódját. Hisszük, ha látjuk.

Reklámok
!K7 újdonságok a nyáron

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s