VA – Milky Disco 2: Let’s Go Freak Out!

VA – Milky Disco 2: Let’s Go Freak Out!

Lo, 2009

B+

Ha nem is elsősorban a közösségi erő, de a valahova tartozás miatt az évtized végére ismét egyre fontosabb lett szcénákról beszélni az elektronikus zenében. Pár hónappal ezelőtt a szakdolgozatom írása során feltűnő volt, hogy míg mondjuk a nyolcvanas évektől a rákövetkező dekád hajnaláig az emberek többnyire zenei közösségekbe szerveződtek, és minden egyes stílus esetében többször belefutottam a szcéna kifejezésbe, addig a későbbiekben ez szinte teljesen eltűnt, és csak az utóbbi pár évben használjuk ezt a kifejezést megint, illetve értelemszerűen mostanában lett ismét divat úgymond ilyen közösségi tömbökbe szerveződni. Sokan úgy vélik, hogy az elektronikus zene globális helyett visszatért lokális jellegéhez, noha én ezzel nem értek minden esetben egyet, elég csak a techno jelenlegi helyzetét felhozni (nemsokára foglalkozunk is vele egy hosszabb írás keretében), de abban kétségkívül van valami, hogy a szcéna kifejezésnek újból van értelme – hosszú idő után újra ezzel a szóval dobálózik mindenki világszerte.

S egyelőre úgy tűnik, hogy nem is alaptalanul, vegyük elő példának a Milky Disco válogatást. A két évvel ezelőtti bemutatkozás célja az volt, hogy az emberek megismerjék a kozmikus diszkónak nevezett stílus főbb alkotóit és a hangzást, amit képviselnek. Akkor többek közt olyan ismert előadók közreműködésével, mint Lindström, The Emperor Machine, Padded Cell és a Black Devil Disco Club kaptunk egy tömény kozmikus kompendiumot, ami újszerűségének és varázslatosan gyönyörű zenéinek köszönhetően 2007 egyik legfontosabb kiadványa volt az előbbiekben felvázolt közösségi szempontból. Ugyanakkor az egész csak egy szimpla válogatáslemez volt különösebb koncepció nélkül, nem ment részleteiben bele semmibe. Vagyis, borzasztóan nagy szükség volt egy olyan folytatásra, ami a nagy egész helyett a kis részekre fókuszál, és a Let’s Go Freak Out! alcímre keresztelt folytatás után határozottan ki lehet jelenteni, hogy ezt most maradéktalanul megkaptuk.

Két lemezen találunk huszonkét felvételt ezúttal, és meglehetősen profi az elrendezés, mondhatni gondos szakmai körültekintésről árulkodik. Az első cd-n főleg olyan felvételek kaptak helyet, amik a kozmikus diszkónak a szélesebb körben ismert hangzását képviselik. Éteri, lassú diszkótémák hallhatóak rengeteg szintetizátorral (a lemezt záró CFCF – Raining Patterns olyan, mintha szintetizátor esőben táncolnánk), így felvételről felvételre egyre távolabb kerülünk a Földtől, és az utóbbi időkben sokadik alkalommal éljük át a frenetikus hangulatú űrutazást, csak ezúttal kicsit más a hangulat. A kaland nem annyira modern környezetben játszódik, mint mondjuk az új Fielden, és nem is annyira epikus, mint Lindström munkáin. A Milky Disco 2 a jó öreg klasszikusok mentén halad, az első lemez aranykori hangulata egyedi a maga nemében, ráadásul nem csak az űrre koncentrál, hanem az űrhajóra is, amiben megyünk. A Pollyester-féle You Are Amen tökéletes soundtrack lett volna a No One Lives Forever külső orbitális pályán játszódó szintjén a galaktikus diszkóban, Ghost Note Pissed And Passed Out című száma pedig annyira pszichedelikus, törzsi hangulatú az afrikai doboknak köszönhetően, hogy tulajdonképpen ennél jobb drog nem is kell az útra. E mellett vannak hamisítatlan space diszkó munkák (pl.: Chilled By Nature – Otherness (Black Mustang’s Frozen Moon Jam), Lukas Nystrand – Knivar), és már erősebb, határozottabb parkettfelvételek is (pl.: Black Devil Disco Club – Is Sorrow), amik már előrevetítik a második korong érkeztét, ahol a stílusnak a különféle szerteágazásaival, hibridjeivel találkozhatunk.

Ami tulajdonképpen annyit jelent, hogy már kezdéskor kapunk egy kissé indusztriálos bombát (Black Mustang / Kerrier District – Life’s A Gas), a továbbiakban pedig a punk találkozik a dubbal, a free jazz összeütközik a rockkal, a detroiti hagyományok keverednek a német experimentalizmussal, illetve az egészet körbefogja számos italo, soul és ambient stílusjegy, de még egy nagyon kezdetleges dubstep prototípus is található (Canyons – Big City Lights). Új felvételeket hallhatunk a Subwaytől, Rune Lindbaektől és a Soft Rocks-tól, de még a Padded Cell is előállt egy különleges remixszel. Tehát, ha az első korongot az egyenessége miatt, akkor a másodikat a változatossága, színessége miatt lehet szeretni. A végeredmény pedig ennek köszönhetően tökéletes: a Let’s Go Freak Out! a space tánczene első nagyszabású felfedezőútja, kis túlzással élve megteremti a kozmosz hangját. Arról szól ez a szcéna, amit megtalálunk ebben a huszonkét felvételben, nem siklik el semmi felett, és rossz pontja sincsen. Valószínű, hogy nem lesz mindenkinek a kedvence, mert ez nem egy olyan zene, amit valaha is széleskörben szeretni fognak az emberek, de aki vágyik valami újnak a részletes megismerésére, és szereti ezt a hangzást, annak a Milky Disco 2 az év egyik legjobb válogatását jelentheti.

Reklámok
VA – Milky Disco 2: Let’s Go Freak Out!

VA – Milky Disco 2: Let’s Go Freak Out!” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Szkítör szerint:

    hát nekem ez nagyrészt egy unalmas és semmitmondó válogatás volt, legalább is úgy rémlik, mély nyomokat 2-3 hallgatás után sem hagyott…

  2. Szkítör szerint:

    én kérek elnézést… :-) mondjuk amúgy se szeretem az ilyen válogatás albumokat, de ha csak disco-n belül nézzük is jópár volt az utóbbi kb. 1 évben ami sokkal de sokkal jobb volt mint ez (a Tirk02, a Le Disco, a nu disco, a Strut-ok…), amúgy ez se rossz, de nem is nagy szám így 2 cd-n át, külön külön azért nagyrészt jó trackek, de pont kijön rajta ennek az egész disco vonalnak a kb egyetlen negatívuma, az ilyen sehova nem vezető tingli tangliság, mintha végig ugyanaz a nagy semmi szólna mindenféle hatás nélkül, amit azért nem egy kiadványon észre lehet venni. de hát nem megértés kérdése ez, ami uncsi az uncsi (mint ez a 2cd), ami szar az meg szar (például az új Lindström/Prins Thomas-ra se lehet azt mondani hogy valaki nem érti, hanem csak azt hogy konkrétan egy unalmas szar, na de az már más téma)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s