Hot Chip – A Bugged Out Mix

Hot Chip – A Bugged Out Mix

New State Recordings, 2009

B

A Hot Chippel kapcsolatban mindig az volt az érzésem, hogy szinte bármikor bármire képesek. 2004-es Coming On Strong című albumukkal mintha csak letesztelték volna, mire van szüksége a mai könnyűzenének, hogy aztán a két évvel későbbi nagylemezükkel, a Warninggal és az Over & Over című gigaslágerükkel alapjaiban rengessék meg a szintipop világát. A lemez elnyerte a Mixmagben az év albuma címet és olyan magazinok is elismerően nyilatkoztak róla, mint a Pitchfork, a Drowned in Sound, az Uncut vagy Cokemachineglow. A mixkészítés persze más tészta, de mivel Joe, Alexis, Felix, Al és Owen e téren is bizonyítottak már kétszer (egyszer 74 percben a Dj Kicks sorozaton belül, egyszer pedig 120-ban az Essential Mixben), és ízlésesen összegezték kedvenc nótáikat, biztosak voltunk benne, hogy két és fél órában sem fognak csalódást okozni. Joggal reménykedhettünk, hiszen A Bugged Out-sorozat keretében eddig olyan elóadók mutathatták be zenei világukat, mint Felix Da Housecat, Erol Alkan, Miss Kittin vagy a Klaxons, és az utóbbi kivételével mindenki minőségi válogatást tett le az asztalra.

Úgy tűnik a srácoknak kapóra jött, hogy két lemezt is megtölthettek kedvenc zenéikkel, sőt brilliáns és változatos ízlésükből kiindulva biztosak lehetünk benne, hogy még így is volt olyan nóta, ami kimaradt. Az első cd (Bugged Out Mix) indítása tanítanivaló: Gas brilliáns ambient opusza vezet be minket a Hot Chip csodálatos világába, ám mielőtt felocsúdnánk, a srácok már a napjainkban olyan divatos német minimal, valamint klasszikus detroit techno határmezsgyéjén egyensúlyoznak, kiválóan. Képviselteti itt magát a nemzetközi zenei újságírás egyik leghíresebb alakja, Philip Shelburne, valamint a legendás német elektronika-mágus Conrad Schnitzler is. Utóbbi harmónikás felvételének a Dandy Jack remixe és John Tejada morózus nótája nem kifejezetten azt az érzést keltik, mintha egy popcsapat mixét hallgatnánk, ám a Hot Chip tolmácsolásában még ezek a muzsikák is vidámnak tűnnek. A szett gyenge pontja valószínűleg az eredetileg csúcspontnak szánt Mory Kanté-féle Yeke Yekének az Afro Acid remixe. Bevallom, fogalmam sincs, hogy ha már ennyire szeretik, miért nem a legendás Hardfloor átiratot tették rá a lemezre.

A második korong (Bugged In Selection) leginkább egy Back To Mine válogatás és egy Hot Chip házbuli keverékeként definiálható. A kezdő szám melankóliája és címe (Winter Home Disco) tökéletesen összegzi a lemez hangulatát. Nem sokkal ezután vidámabb vizekre evezünk: jön egy kis calypso, ám a Greco Romane Party Rhythmje lerombol mindent, amit addig a srácok felépítettek. Az újrakezdés az Osborne 16th Stage-ének fülbemászó dallamával kezdődik, innentől pedig már minden úgy megy, mint a karikacsapás. Igazi önfeledt Hot Chip házibuli veszi kezdetét Fleetwood Mackel, Hall & Oates-szal, Gang Gang Dance-szel, és Luther Vadrosszal, sőt, a Zapp & Roger jóvoltából még lassúzásra is felkérhetjük a barátnőnket.

Sajnos az összkép nem annyira karakteres, mint a két évvel ezelőtti a DJ Kicksüké, ezért valószínűleg elmarad majd annak sikerétől. A Bugged Out Mix nem egyedi zenei világával, sem látványosságával, sokkal inkább a mixsorozat koncepciójának tökéletes megvalósításával és a srácok hitelességével emelkedik ki a válogatások közül. Aki ugyanis picit is ismeri az együttes tagjait, tudhaja, hogy ők jelenleg tényleg ezekre a muzsikákra buliznak, kocsikáznak, grilleznek vagy lazulnak. A Hot Chipet számtalan dj megirigyelhetné, hisz a srácok alapvetően nem lemezlovasok, de dj-ket megszégyenítő módon raktak össze közel 50 felvételt két lemezre. Respect.

Ellenvélemény – flynn

Talán túlságosan magasra került a léc a DJ Kicks után, de a Bugged Outból nekem két nekifutás után elég volt egy életre. Túl sok a felvétel, a mixek rettentően csaponganak, óriási kapkodás van a lemezeken, az egész elgondolás egyszerűen rossz. Sokszor úgy éreztem, hogy nyugodtan le lehetett volna hagyni azokat a számokat, amikből csak egy-két percet játszik be a társulat, de az biztos, hogy Gas-ből egy percet kiemelni BÉNA – na nem mintha másutt bármit is hozzáadna az élvezeti faktorhoz ez a fajta megamixelés. Ezt a rettentő sok gagyi német minimált meg tényleg komolyan gondolja a Hot Chip? Ha még lenne köztük jó, akkor megértenem, de az első lemezen alig kaptam fel a fejem talán kétszer. A folytatás egy fokkal jobb, pár retrotéma betalál, de Gilles Petersont meg sem közelítik Taylorék – sem régi, dj kickses önmagukat. C

Reklámok
Hot Chip – A Bugged Out Mix

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s