Ada – Adaptations Mixtape #1

Ada – Adaptations Mixtape #1

Kompakt, 2009

B-

A kölni Ada sok szempontból kiemelkedik a minimal/tech-house mezőnyből. Fellépésein nemcsak a laptopot nyomogatja, hanem gitározik és énekel is; a műfajban előtte alig-alig létező csajos-érzelmes attitűd felkavarta az állóvizet, és 2004 egyik leginkább ígéretes és megkapó minimal/tech-house lemezévé tette a Blondie-t. Furcsa is volt, hogy nem a neves és szintén kölni Kompakt adta ki (hanem a jóval kisebb presztízsű Areal) – a számokban megvolt az az innováció és szavatosság, amit a kiadó akkoriban keresett, ráadásul szerintem az egyik legkúlabb dolog lett volna a világon a Field, Gui Boratto, Matias Aguayo és DJ Koze-féle álomcsapatba egy olyan elbűvölően gyönyörű nőt is betenni, aki rendelkezik azzal a férfias szellemiséggel, amiről a minimal/tech-house szubkultúra szól, de közben mégis képes szexisnek maradni (ellentétben mondjuk Ellen Alliennel és Magdával). S talán pont ez az egymásratalálás hiányzott ahhoz, hogy Adából nagy producer legyen. Kiváló remixei csak ahhoz voltak elegek, hogy köztudatban tartsák a nevét; a második nagylemezzel nem készült el, azt a pár bakelitet pedig, ami megjelent tőle az elmúlt öt évben, jó szívvel is csak középszerűnek lehetett értékelni.

2009-ig kellett várni arra, hogy a Kompakt leszerződtesse Adát egy új albumra, ami tulajdonképpen csak amolyan se füle, se farka kiadvány, mert új zene nincs rajta. Az Adaptations Mixtape #1 az üresjáratokkal teli évek legjobb munkáit gyűjti össze, rengeteg remixszel más producerek stúdiójából és mindössze három olyan felvétellel, amihez nem nyúlt hozzá senki. A végeredmény felemás: olyan érzésem van, mintha régi, futólagos barátokkal találkoznék újra, s bár igazából senki nem öregedett egy percet sem az évek során, a megszépült emlékeket azonban mégis kissé lerombolják. Pár számban viszont van valami borzasztóan zseniális, valami olyan, ami Ada időtálló tehetségét villantja meg. Gyönyörű remixet írt Tracey Thorn Grand Canyonjára és a Brant ft. Mr. Roper-féle Smiths-feldolgozásból is kihozott valami – jó értelemben – rettentő jellegzetes évtized közepi Kompakt-hangzást.

Az ő számaiból készült remixek között is vannak kiválóak. Fizzmann Dee Pulse-remixe szintén egy hangulatos pillanatkép a minimal/tech-house arany éveiből, a Thomas/Mayer-féle Maps átirat meg még mindig az abszolút csúcspont, de hallható az a DJ Koze remix is, amit a hamburgi szerző idei remixalbumáról nagyon hiányoltam. Sajnos viszont csak addig jó az Adaptations, amíg ezek a számok le nem mennek: amint a saját munkákra kerül sor, a kiadvány pont olyan unalmas és semmilyen lesz, mint Ada az elmúlt öt évben – vagy mint a Kompakt az utóbbi háromban. Leegyszerűsödik a hangzás, eltűnnek azok a szép hangok, amikbe halálosan bele lehetett szeretni 2004-ben, és nem marad más, csak az unalmas négynegyedelés, jó vokálok és költői dalszövegek nélkül. Kicsit így olyan az Adaptations, mintha egy teljes szcéna felemelkedését és bukását dokumentálná: amilyen jól indul, és amilyen kellemes, nosztalgikus emlékeket elevenít fel, a végén annyira keserűen döbbenti rá a hallgatót arra, hogy Köln már nem a techno fővárosa, és a klasszikus Kompakt-hangzás sem létezik többé.

(E cikkem eredetileg a Quarton jelent meg.)

Reklámok
Ada – Adaptations Mixtape #1

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s