5 lemez, amit hallanod kell – Bvdub

Az új rovatunk alapötlete, hogy minden olyan lemez előtt, amit rettentően várunk, bemutassunk további öt olyan kiadványt a szóban forgó szerzőtől, amik számunkra a legkedvesebbek, vagy úgy gondoljuk, hogy az ismeretük nélkül nem érdemes nekifutni a legújabb munkájának. Pár nappal ezelőtt már beszámoltunk arról, hogy a nyakunkon van a csodálatos ambient / techno és dub szerzeményeiről ismert Brock Van Wey aka Bvdub első rendes megjelenésű nagylemeze, ezért egyértelmű választásnak tűnt az ő katalógusát elővenni, és szemezgetni belőle.

 

Bvdub – Return To Tonglu EP (Quietus, 2008)

Ötszáz példányra limitált megjelenés, négy meseszép felvétellel. A címadó szám kilép a hagyományos ritmusok világából: a szokásos négynegyedek helyett egy ízléses downtempo ütemen bontakoznak ki a melankólikus ambient témák. Az egész rettentően távoli, és nehezen hihető, hogy bármelyik részét is emberi kéz és elme alkotta volna. A továbbiakban is hasonlóval van dolgunk, a felvételek szürke, párás és gyönyörű tájakra kalauzolják a hallgatót. Az ambient elképzelések tulajdonképpen ugyanazt az ötletet variálják a négy zenében végig, egyedül az őket mozgásba hozó ütem váltakozik, noha egyenesbe sosem jön. Az utolsó szám (It’s Too Late) már teljesen sima, basszusok nélküli kompozíció, a szerzőre jellemző búskomorsággal, szomorúsággal zár.

 

Bvdub – To Live (Smallfish, 2009)

Szintén egy alacsony példányszámú, félhivatalos kiadvány, rajta egyetlen, huszonegyperces ambient szimfóniával. Grandiózus szerzemény, és talán az eddigi Bvdub diszkográfia igazi mesterműve. Egyszerre ámulatba ejtő és intelligens, emberi és nem e világi, előremutató és klasszikus. Az elektronika mellett hallhatjuk a szerzőt zongorán, idővel pedig eltorzított és kishíján a felismerhetetlenségig lehalkított áriák úsznak be az atmoszférikus ambient térbe. Óriási és briliáns felvétel, hivatalos megjelenésért kiált.

 

Bvdub – Where To Now 12” (Millions Of Moments, 2008)

Kétszámos megjelenés és azon ritka kiadványok egyike, ami félhivatalos cd, vagy mp3 helyett bakeliten szerezhető be. Az A-oldalon egy rendkívül mély, sötét basszusú techno építkezik egy repetitív ambient-dub szimbiózison, a metódusok rendkívül hasonlítanak a Gas-féle albumokon hallhatóakra. A lemez másik oldala sokkal finomabb: a ritmus futurisztikusabb, a hangok szerkezeti felépítése minimalistább a társánál.

 

Bvdub – Monuments To Oblivion 12” (Southern Outpost, 2008)

Egy másik ritka bakelit Bvdubtól, amin a szokásos, beat nélküli álomképeken dubosabb, kísértetiesebb hangok kelnek életre. Az A-oldalon található Panopticonban egy női vokál mosódik el a háttérben, az ütem pedig inkább a korai idm munkákat idézi meg, míg ezzel szemben a B-oldalon lévő Tears For A Fallen Empire már ízig-vérig dubtechno; alig egyéves létezése ellenére is úgy szól, mintha már az idők kezdete óta létezne.

 

Bvdub – No Turning Back EP (3rd Wave Music, 2008)

Klasszikus ambient technós Bvdub gyűjtemény, a tételek minden esetben kecsesen átlépik a tízperces hosszt. Erős, de sebességüket tekintve meglehetősen kímért ütemek kísérik a hallgatót egy több mint háromnegyedórás útra, a hangulat végig nagyon merengő. A Never Enough hipnotizáló ambient szőnyegei talán a legszívbemarkolóbbak, az építkezésében van valami nagyon nosztalgikus érzés. Az ezt követő Never Been Better már olyan, mintha Bvdub mindent hátrahagyva, és ereje teljében zenélne: az egyik legmagabiztosabb techno felvétel, amit találni lehet tőle, és bizony felmerülhet a kérdés, hogy miért nem írt ezekből is annyit, mint az ambientjeiből. A csúcspont mindazonáltal a zárás (Remembering To Forget), ami szintén egy energikus, és kevésbé meditáló felvétel. Kivételesen az éteri hangok háttérbe szorulnak, és a négynegyedek pörgetik a történéseket, amik egyébként inkább hasonlítanak valami kilencvenes évek közepi, poszt-rave hangulatú technohimnuszra, semmint a mai, neomodern ambient techno / dubtechno szerzeményekre.

Reklámok
5 lemez, amit hallanod kell – Bvdub

5 lemez, amit hallanod kell – Bvdub” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s