DJ Sneak – Back In The Box

Dj Sneak – Back In The Box

Back In The Box, 2009

B+

Az ezredforduló talán legjelentősebb tech house kiadója, az NRK Sound Division két évvel ezelőtt azzal a céllal indította útjára Back In The Box című mixsorozatát, hogy a legjelesebb house/techno dj-knek is legyen egy afféle Back To Mine-juk. A koncepció persze nem teljesen ugyanaz, hiszen a fókusz itt inkább olyan felvételeken van, melyeket az adott lemezlovas 10-15 éve pörgetett, és nem feltétlenül azokon, melyeken felnőtt, vagy először a zenére irányították a figyelmét. A szériában eddig olyan nagy öregek mutatták meg szelekciós képességüket, mint Joey Negro, Dave Clarke vagy Little Louie Vega, és bár egyikük sem okozott látványos csalódást, ahhoz képest, hogy retrospektív válogatásokról van szó, egyik sem tudott olyan pluszt nyújtani, ami miatt a cd-t két-három, esetleg több év múlva is értelme lenne elővenni. Eddig. Dj Sneak dupla mixe ugyanis tökéletes összképet ad ’90-es évek végi és a 2000-es évek eleji house partik hangulatáról és ízlésesen egyensúlyoz a kevésbé ismert nóták, a kisebb klubhimhuszok és az óriási klasszikusok között.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a kezdés megfontolt, mert az első mix körülbelül úgy indul, mintha egy live szettből vágták volna ki, de ez esetben ez semmit sem jelent. Legtöbbször nem árt, ha egy szettnek van eleje, közepe és vége, de a jenki sokkal inkább a természetességet és egyszerűséget akarja sugallni, azt érzékelteti, hogy ezen a lemezen nem lesznek különleges technikai elemek, és sehol nem hallott exkluzív zenék, csak kiváló oldskool house muzsika. Érezni a mixen azt a pimasz nemtőrődömséget, ami Sneaket jellemzi, ugyanakkor azt is, hogy a csávó egy ösztönös zseni, aki tökéletesen tudja, hogy mit miután kell felrakni. Bárki, aki Freeform Five One Day-e után felrakja a BT Rememberjének Mood II Swing dubját megérdemel egy „jóízlés oklevelet”.

A mix további erénye, hogy Sneaknek eszébe sem jutott a modern technika vívmányait használni és egy ízig-vérig hiteles, két lemezjátszós szettet állított össze. A legszebb az egészben az, hogy a mix pontosan arra az időszakra emlékeztet, amikor belecsöppentem a house világába. Sok retrospektív válogatás jelenik meg manapság, de legtöbbjük talán túlságosan is visszatekint és inkább a gyökerekhez nyúl vissza, Sneak válogatása azonban számomra az aranykort örökíti meg. Az pedig már csak hab a tortán, hogy Tom Middleton kétízben is feltűnik a kiadványon, először a Global Communication, majd a Secret Ingredients tagjaként (The Way, Chicago Chicago)
Lehetetlen felsorolni hány örökzöldet találunk még és a két korongon akkor is bajban lennék, ha valaki megkérne, hogy határozzam meg mi a mix tetőpontja, hiszen olyan szetteknél, melyben benne van a Mousse T Ooh Songja, a Cheek Venusa, vagy I:Cube Disco Cubizmjának Daft Punk remixe, Sneak You Can’t Hide From Your Budja és még ki tudja hány sláger, hogyan is beszélhetnénk rossz pillanatokról és csúcspontokról? Az egész kiadvány egy nagy csúcspont, egy igazi telitalálat. Vagy másképpen: az oldskool house diadala 2009-ben.

A Back In The Box válogatásoknak eddig sajnos az volt a jellegzetességük, hogy a számlista ütött, de a végeredmény mégsem olyan lett, amilyet elvárunk volna. Ez a sorozat tört meg most Dj Sneak dupla lemezével. Aki pedig azt hitte, hogy az régivágású house 2009-ben nem menő és a nagy minimal techno/fidget house és dubstep őrületben nem tud felejthetetlen pillanatokat okozni és óriási flesseket előidézni, az azonnal rohanjon le valamelyik lemezboltba és vásárolja meg a DJ Sneak dupláját! Katarzis a köbön.

Reklámok
DJ Sneak – Back In The Box

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s