Oneohtrix Point Never – Betrayed in the Octagon

Oneohtrix Point Never – Betrayed in the Octagon

Deception Island, 2007
No Fun, 2009

B+

Most ahogy vége lett a mi kis elektronikus zenei fesztiválunknak, mindenfele olvasgattam a Balatonsoundról szóló cikkeket és hozzászólásokat, amikor belefutottam egy igen-igen mókás elszólásba. Az Orbital koncerten a közönség soraiban hangzott el, hogy azt mondja „aki 98 utáni hangszert használ az egy buzi!” (haha). Nos, aki valamelyest lát igazságot ebben a gyöngyszemben, netán úgy gondolja, hogy a 98-at inkább 90-re, sőt, mondjuk 85-re kellene módosítani, az olvasson tovább.

Az idézetet ugyanis most erőszakkal – de persze nem csakúgy ok nélkül – a furmányos nevű előadó Oneohtrix Point Never, azaz Daniel Lopatin szájába fogom gyömöszkélni. Hiszen a zseniális No Funnál újra kiadott Betrayed In The Octagon című albuma, vagy talán inkább ő maga, nem más, mint egy tisztelgés egy letűnt kor előtt.

Rövid számolgatás után kiderül, az elektronikus zene első igazán ismert alakjai már akár 50-60 évvel a hátuk mögött lépnek fel a színpadra. Ha nincs is a figyelem középpontjában ez a fajta őskori, szintetizátorokkal gerjesztett zene manapság, ezek a híres-neves felfedezők azért köztünk élnek. Lassan viszont elérkezik az a kor, amikor az elektronikus zene halhatatlan hősei, az első generáció felett végleg eljár az idő.

Nekem valahogy jól esik azt hinni, hogy talán ez a tisztelgés az, aminek apropóján mostanában valahogy divatba jött (ez persze erősen idézőjelben) ide visszanyúlni és kizárólag analóg hangszerekre építeni akár komplett életműveket is. Nem arról beszélek, amit mondjuk egy Harmonic 313 albumon látunk. Azokra a fanatikus emberekre gondolok, akiknek a műveiben folyamatosan olyan analóg szintetizátorok játszák a főhős szerepét, mint mondjuk a Korg MS-20 Legoweltnél. (Gondoljunk csak bele, ezt a szintetizátort 78 és 83 között gyártották. A legújabb darab is 26 éves!)

Oneohtrix Point Never szemmel láthatóan szintén szerelmes ezekbe a műemlékekként tisztelt technikai vívmányokba. Ő az a legkisebb fiú, aki a mese végén tovább viszi az apa örökségét. Már csak az a kérdés, sikerül-e ezen a szerepén túllépnie és valami újat hoznia, vagy egyszerűen csak belefullad a nosztalgia mézes-mázos szirupjába?

Nos, ahogy én látom, emberünk elég jól kiragadja a lényeget abból a korból, ami a szenvedélye, hogy aztán hozzáadja azt, ami azóta változott. Így például megmutatkoznak kiadványán a mostanság szintén módi drone hatások például a Daniel világába bevezető Woe Is The Transgression I-ban. Az album egyértelműen lelassítani, majd a múltba visszareptetni kívánja a hallgatóságot, de szerencsénkre ez a misszió nem fullad totális érdektelenségbe, mivel OPN nem feledkezik meg az elvarázsoló dallamokról. Sőt, a belőlem folyamatos szájtátást kiváltó hangzástól eltekintve talán ez a legnagyobb erénye ennek a kiadványnak. Gyakorlatilag akármelyik számot is vesszük górcső alá, mindegyikben ott találunk a központban egy jól kitalált dallamot. Lassan csordogáló ódák ezek tulajdonképpen, amik valószínűleg vagy a már tárgyalt hősökhöz, a szerző által is használt műremekekhez, vagy esetleg valami olyan klasszikus témához szólnak, mint mondjuk a világűr vagy az emberi agy feltérképezése.

Ma pedig, amikor újra kezd hagyománya lenni ennek a fajta zenének, érdemes mi magunknak is felfedező útra indulnunk, kezdve ezt a zarándoklatot például ennél az albumnál. Félreértés ne essék, én el tudom képzelni, hogy van, akit nem varázsol el ez az album. Az viszont biztos, hogy azok, akik közelebbről ismerik az elektronikus zenét és nem sajnálnak néha lassítani, megállni és körbenézni minden bizonnyal örömüket fogják lelni ebben az albumban.

Reklámok
Oneohtrix Point Never – Betrayed in the Octagon

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s