Moritz von Oswald Trio – Vertical Ascent

Moritz von Oswald Trio

Vertical Ascent

(Honest Jon’s; 2009)

Értékelés: 4,8

 

 

 

Az elektronikus zenének – bár feltehetőleg az összes többi zenének is, csak azokban nem vagyok annyira jártas – minden pár évben megvannak a maga kool alakjai: olyan emberek, akik rendszerint letesznek valami igen súlyosat az asztalra (itt most olyan végletekre is lehet gondolni, hogy új stílust teremtenek), ám ezt sokáig egy kis szubkultúrán kívül nem értékelik sehol. Így eltelik jó pár év, majd egyszer csak a szaksajtó felfedezi magának ezt az illetőt és a zenéjét, majd a hatalmával élve trendet épít ki mögé, átváltoztatva ezzel a művészt kool alakká. Az utóbbi egy-két év egyik ilyen embere minden kétséget kizáróan Moritz von Oswald. A negyvenhét éves berlini művész neve a dub technóval egyenlő; tulajdonképpen a társával, Mark Ernestusszal ő teremtette meg ezt a stílust 1993-tól kezdődően. Jobbára a Basic Channel, Rhythm & Sound és Maurizio fogalmak ugranak be elsőre a neve hallatán (ezekről már mi is írtunk párszor a Quarton), és nem kell nagyon követni a médiát ahhoz, hogy megkockáztassuk a kijelentést, miszerint az elmúlt két évben többször írták le az újságírók Moritz von Oswald nevét, mint 1993 és 2007 közt összesen.

Lehet azonban ezt még fokozni is: Moritz von Oswald annyira kool alak 2009-ben, hogy a műfaj egyik legolvasottabb blogján, a mnml ssgs-en az egyik szerző ezt írta a most bemutatásra kerülő lemezével kapcsolatban: „ha Moritz és Sasu (Ripatti) fingásokat rögzített volna, majd ezekkel vokódereztek volna, akkor is az év megjelenésének nevezném”. Közben meg miről is van szó? Arról, hogy emberünk, plusz az imént már említett Sasu Ripatti (Vladislav Delay, Luomo) és Max Loderbauer (NSI, Sun Electric) végre megírták – pontosabban fogalmazva: improvizálták – az első közös lemezüket The Moritz Von Oswald Trióként. Régi terv volt már ez amúgy, de több dolog is hátráltatta a munkálatokat: egyrészt mindhárman rengeteg más projektben is érintettek párhuzamosan, illetve Moritz von Oswald tavaly ősszel szélütést szenvedett, ami ideiglenesen lebénította az egyik karját, és tolószékbe kényszerítette (a Wire magazin júliusi száma alapján a mai napig nem épült fel belőle teljesen).

Talán ezekre a dolgokra lehet ráfogni, hogy a Vertical Ascent című album miért csalódás. Hiába improvizál rajta három ekkora név, elég egyszer meghallgatni ahhoz, hogy belássuk, ezek az emberek külön-külön ezerszer jobb dolgokat írnak még napjainkban is. Az elektronikát főleg Moritz von Oswald és Max Loderbauer szállítja, Sasu Ripattinak a dobok jutottak, talán életében először hivatalos kiadványon. S ez nagyon érződik: a háromnegyedórás lemezen alig van olyan kiemelkedő pillanat, amit ezzel a hangszerrel kapcsolhatnánk össze, talán egyedül a Pattern 4 dubstepes ritmusképlete az egyetlen, amire lassú bólogatásba, netán meditatív koncentrációba kezdhetünk. Ez azonban nagyon kevés, és nem menti meg a másik két szereplő sem a Vertical Ascentet. A kiadvány lényegében jellegtelen ambientes kísérletezgetés a minimalizmus jegyében, ami csak akkor tud még érdekes és élvezetes lenni, amikor beúszik egy elmosódott és távolinak tűnő dub textúra a háttérbe a Pattern 1 második felében. Ettől eltekintve nem igazán kel életre egy elképzelés sem, hiányoznak azok a karakteres megoldások, amikről a szerzőik egyébként ismertek. Nagy szerencséje viszont, hogy szolídsága miatt gond nélkül – mondjuk ki: észrevétlenül – elszól a háttérben, így aki nagy rajongónak érzi magát, az idővel biztos megkedveli majd a lemezt, de aki eddig is remekül megvolt e zenészek nélkül, az a Vertical Ascent kihagyásával sem marad le semmi fontosról.

Reklámok
Moritz von Oswald Trio – Vertical Ascent

Moritz von Oswald Trio – Vertical Ascent” bejegyzéshez ozzászólás

  1. cutoff szerint:

    tényleg nem perfekt ez az album de még mindíg fényévekkel jobbnak tartom a totálisan félresikerült, értékelhetetlenül rossz vladislav delay – tummaa-nál.

  2. eyto szerint:

    hát sajnos egyik sem hozta az elvárt szintet az tuti : (
    hálistennek annyi kiváló cuccuk van, hogy így sem szenvedek hiányt.

  3. sajnos egyik sem lett jó. elöljáróban annyit, hogy a delayről is a napokban kerül ki az írás, minimálisan több pontot kapott tőlem, de összességében elég nagy csalódás az is :(

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s