Év végi Strut megjelenések

Mindjárt itt a szeptember, és megkezdődik az utolsó negyedév, s mint tudjuk, a nagy kiadók mindig ekkor játszák ki az adott évre tartalékolt nagy lapjaikat. Rengeteg nagyszerű kiadvány várható a közeljövőben, ezeknek egy részéről már hírt adtunk, és még jó párról fogunk is. A sort a kiváló világzenei és zenetörténeti válogatásairól, illetve az Inspiration Information-sorozatáról elhíresült, nemrég újraindult Strut kiadóval nyitjuk.

Idén már nem egy hibátlan lemez elhagyta a Strut-gyárat, elég csak a Nigeria70 és Lafayette Afro-Rock Band újranyomásokra, vagy a Black Rio 2 és Ze 30 válogatásokra gondolni (nekem kifejezetten ez utóbbi kettő megunhatatlan), de a Heliocentrics és Mulatu Astatke közös albuma is súrolja a tökéletesség határát. Az év végi menetrendet tekintve úgy tűnik, hogy még két megjelenés biztosan lesz idén a kiadótól: egy válogatás, illetve az Inspiration Information negyedik darabja.


Tony Allen

Október 12-én érkezik a negyedik Inspiration Information! Aki esetleg nem ismerné: ez egy olyan sorozat, amiben modern elektronikus zenészek találkozhatnak a példaképikkel, és írhatnak egy közös albumot. Az új részt a jazzes elektronikájáról világhírű Jimi Tenor és az afrobeat egyik élő legendája, Fela Kuti dobosa, vagyis Tony Allen szállítja. A lemezt 2008 novemberében kezdték el írni Berlinben, majd idén folytatták Finnországban, és végül Párizsban fejezték be. A két géniusz mellett hallható lesz Tenor Kabu Kabu zenekara, illetve egy Allonymus nevű berlini MC is. A végeredmény állítólag vicces és seggrázós, de ugyanakkor aktuálpolitikai kérdésekben is véleményt nyílvánít, illetve kísérleti jellegéről sem mond le, vagyis ízig-vérig afrobeates. Szívem szerint abban reménykedek, hogy a lemez jobb lesz még a Heliocentrics / Mulatu Astatke-félénél is, de nagyon boldog leszek akkor is, ha csak hozza ugyanazt a magas színvonalt.

S nem véletlenül említem Astatkét ennyiszer, ugyanis október végén az ő nevével fémjelezve jelenik meg a New York – Addis – London: The Story Of Ethio Jazz 1965-1975 című válogatás. Ő volt az első etióp zenész, aki a jazzre nem valami távoli dologként tekintett, hanem a sajátjára, és a szülőföldje népzenéjével keresztezve létrehozott egy új stílust, amivel később bejárta az egész világot. A hatvanas években a londoni Trinity College Of Musicon tanult, és megismerkedett a helyi jazz szcénával, majd később New Yorkba költözött, és a Harvard egyetem első afrikai származású tanulója lett. Ezután hazament a szülővárosába, Addisba, és a kommunizmus elnyomása ellenére évtizedekig ott maradt, ami saját elmondása szerint csak még több inspirációt adott a zenéjének. Ez a válogatás az ő best of kiadványa és egyben az ethio jazz dokumentációja is, ráadásul a csomagolás megint igazán különleges: a vastag és rengeteg fényképpel dúsított kísérőfüzetet Miles Cleret, a világzenei kiadványokban szintén kiemelkedőnek számító Soundway kiadó vezetője írta.

Reklámok
Év végi Strut megjelenések

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s