Chromeo interjú

A Chromeo zenéje igencsak egyértelmű: vagy azonnal beleszeret az ember, vagy soha többé nem lesz képes újra meghallgatni őket. A montreáli duó az egyik legismertebb képviselője az 1980-as évek őrületét 2009-ben megtestesítő electrofunknak; két sikeres albumon vannak már túl, és ősszel tagjai lesznek a híres-neves DJ Kicks-sorozatnak is. Eme apropóból kaptuk telefonvégre a duó egyik felét, P-Thuggot, akivel az amerikai popkultúra legfontosabb évtizedéről, a DJ Kicksről és a hamarosan megjelenő új Chromeo-lemezről beszélgettünk.


Chromeo: Dave 1 (balra) és P-Thugg (jobbra)

Urban Sounds: Nagyon kevés olyan zenekar van manapság, akik annyira nyíltan felvállalják az 1980-as évek szintipopja és electrója iránti imádatukat, mint ti. Vagy nevezhetjük ezt már megszállottságnak is? Hogy alakult ez ki?

P-Thugg: Nem is igazán tudom hogy alakult ez ki. Mármint persze, nyugodtan mondhatjuk azt, hogy a megszállottjai vagyunk annak a korszaknak, de nem hiszem, hogy ez direkt lenne, inkább csak az évek múltával tudatosult bennünk. Mindkettőnket nagyon foglalkoztat az 1980-as évek technológiai értelemben: szeretjük tanulmányozni a dobgépeket, a szintetizátorokat és azt a különös hangzást, amit ezek életre tudnak kelteni, mert ha körbe nézel, azóta sincs ilyen. Meg valahogy az embereknek akkoriban a zene sokkal inkább jelentett szenvedélyt, mint a mai világban tömegfogyasztási cikket.

Urban Sounds: Nálunk sajnos az 1980-as évek sok esetben még mindig valami gagyi, műanyag dolgot jelent, míg nálatok a szórakoztatóipar és a filmipar egy jelentős virágzását. Ettől független soha nem éreztétek úgy később – gondolok elsősorban az 1990-es évekre, és a 2000-es évek első felére –, hogy cikivé váltatok ezzel a ragaszkodással, és hogy nem haladtatok a korral?

P-Thugg: Eltűnődünk néha azon, hogy jó úton járunk-e, és hogy az emberek szeretnek-e még minket, de nem hiszem, hogy ez a jelenség jellemző lenne az USA-ra, amit elmondtál. Azt tudjuk, hogy Kelet- és Nyugat-Európa között van valamiféle szeretet-utálat ellentét a művészeti ízlésben, és hogy bizonyos dolgok egyre népszerűtlenebbek lesznek, minél keletebbre mész. Itt ez nincsen, elvégre maga Amerika teremtette meg azt a szubkultúrát, amiről beszélünk, és mi ebben élünk. Az embereknek többnyire a jó sztorik, a fiatalkori emlékeik jutnak eszükbe, ha az 1980-as évekre gondolnak, ezért nagyon szeretik ezt az időszakot, fontos szerepe van a kultúránkban.

Urban Sounds: Vagyis akkor megtippelhetem azt, hogy a rajongóitok is főleg idősebb, illetve nálatok idősebb emberekből állnak?

P-Thugg: Ez így van. Errefelé a fellépéseinken döntő többségben harmincasok, negyvenesek vannak, és talán páran a húszasokból. Olyan emberek, akik éltek abban a korszakban, arról szólt a fiatalságuk, rendelkeznek élményekkel. Európában viszont fiatalabbak a rajongóink, többnyire a húszas korosztály.

Urban Sounds: Mesélj a DJ Kicksetekről! Ezeknek az embereknek dedikáljátok?

P-Thugg: Hogyne, nekik szól, róluk szól!

Urban Sounds: Hogyan jött létre a projekt?

P-Thugg: Egy nap felhívott minket a !K7, hogy akarunk-e DJ Kickset mixelni. Rábólintottunk.

Urban Sounds: S milyen szempontok alapján állítottátok össze?

P-Thugg: Dave-vel mindketten írtunk egy-egy listát, hogy mi az, amit fel szeretnénk rakni a cd-re, aztán demokratikus úton eldöntöttük, hogy mi kerüljön fel, és mi ne. A végső számlista összeállítását mondjuk megnehezítette, hogy pár felvétel jogait nem tudtuk megszerezni, de igazából semmi fontos nem maradt le. Abletonnal mixeltük össze végül.

Urban Sounds: Miért pont egy Eagles-balladát dolgoztatok fel a mixre, miért nem írtatok valami saját számot, mint ahogy a többi DJ Kicks-alkotó tette eddig?

P-Thugg: Éppen a harmadik lemezünk írásának a kellős közepében voltunk – illetve vagyunk –, amikor jött ez a lehetőség, így nem volt semmink, amit rárakhattunk volna. Ugyanakkor mindig is ki szerettük volna próbálni, hogy milyen mások zenéit eljátszani, és ez egy jó alkalom volt ehhez. Az Eagles meg szerintünk egy nagyon jó zenekar, úgyhogy nem hiszem, hogy bárki hiányolni fogja az exkluzív Chromeo-felvételt a mixből! (nevet)

Urban Sounds: Szóval lesz végre új album! Mit szabad róla tudni?

P-Thugg: Még nincsenek nagyon konkrétumok, de a fele már kész van. Nem készülünk semmi eget rengetően újra, haladunk azon a vonalon tovább, amin eddig. Kicsit több lesz a vokál, mert mostanában rengeteg zenét hallgattunk az 1970-es évekből, főleg klasszikus rockbandákat, és ez egyelőre rendkívül inspirálóan hat ránk. Valamit ebből biztosan érezni fogtok a hangzáson, mert igyekszünk klasszikus sémákban gondolkodni. Persze ettől még electrofunk lemez lesz, és szeretnénk, ha a végső simításokat ismét Philippe Zdar végezné el majd. Remélhetőleg a következő egy-két hónapban megjelenik az első kislemez, legalábbis már készül hozzá a videoklip. Az album megjelenésére meg valószínűleg jövő tavasszal kell számítani.

Urban Sounds: Néha lehet olvasni tengerentúli kritikákban, például a Cokemachineglowon, hogy az electrót, és főleg a mai french electrót zömmel sznob emberek szeretik felétek. Ezzel egyetértesz?

P-Thugg: Nem tudom, de nem hiszem. Sznobok végülis mindig is voltak és lesznek, de manapság annyira megfiatalodott a partiközönség, hogy kötve hiszem, hogy ilyen jelenség előfordulna. Újra gyerekek járnak bulizni, és ez szerintem egy jó dolog.

Urban Sounds: Mi az, ami szerinted a legizgalmasabb az elektronikus zenében ma?

P-Thugg: A remixek! Sokkal több elképzelést, ötletet tesznek hozzá egy zenéhez. Sokszor nagyobb ötletforrás egy remixet meghallgatni, mint az eredeti felvételt.

Reklámok
Chromeo interjú

Chromeo interjú” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s