Mayer Hawthorne – A Strange Arrangement

Mayer Hawthorne

A Strange Arrangement

(Stones Throw; 2009)

Értékelés: 7,7

 

 

 

Elindult az iskolaszezon, beindultak a vírusok is, ráadásul egyre hidegebb van, és ha ez még nem lenne elég, a nap is egyre kevesebbet süt ránk, pedig mi aztán nagyon nem szeretnénk, hogy máris vége legyen ennek a nyárnak. Ez talán a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy egy igen napos, endorfinban úszó, abszolút buli-kompatibilis régi vágású soul-funk lemezt piacra dobjon az ember. Így gondolta ezt a Stones Throw is, akik a napokban adják ki újdonsült dalnokuk, Mayer Hawthorne lemezét.

Felejtsük is el tehát rögtön mindazt, amit körbenézve láthatunk. Senki sem készül téli álomra, nyár van, meleg, mindenki szerelmes és épp valamilyen szolid vízparti buliba igyekszik, ahol majd párosával szürcsöli a tikkasztó melegben elengedhetetlennek számító hűs italokat. Ne is számítsunk semmi bonyolult találmányra, emészthetetlen művészkedésre, amikor ezt az albumot lejátszónkba pattintjuk. A Strange Arrangement túlnyomó részén életvidám, tempós slágereket hallhatunk, amiket azonban, az ártalmas egyhangúságot elkerülendő, időről-időre megtörnek a klasszikusan kétségbeesett, érzelmes – ki gondolta volna – szerelmes balladák. Ebből a szempontból tulajdonképpen egy kétarcú albumról beszélünk.

Kétarcú. Se több se kevesebb. Andrew Mayer Cohen fő inspirációját ugyanis a soul és a funk keresztmetszetében alkotó művészek jelentik, ami azért bizonyos értelemben megadja az album kereteit. Őmaga egyébként Curtis Mayfieldet említi, mint az emlékezetébe már a korai gyerekkorban beivódó hatást, de akinek Mayer Hawthorne kedvére való, nyugodtan szétnézhet az 1970-es évek emblematikus alakjai között. Otis Redding, Donny Hathaway, Isaac Hayes, vagy mondjuk Al Green mind-mind egész közel állnak a Stones Throwos dalos pacsirtához. Ez a mélyen gyökerező hatás az énekstíluson és a szövegvilágon kívül ráadásul markánsan megjelenik a hangszerelésben is. Érdemes az előbbi énekesek egy-két darabjával összevetni Mayer Hawthorne számait. Igazából olyan szintű hasonlóságról van szó, ami néha már igazából a hangmintázás kategóriájába kerül, de van az albumon feldolgozás zene is. (na ki lesz az első, aki megtalálja?) Egyébként az a nagy szám, hogy a gitárok, a dobok, de még a billentyűs hangszerek is megszólalásig hasonlítanak az 1970-es évek hangzására – nem gyenge hangulatot nyújt a zenekar még Mayer hangja nélkül is.

Összességében egy nagyon puha, békés albumról beszélhetünk. Semmi öncélú magamutogatás, semmi kirívó érzelmi kitörés, mert valahogy a szerelmi tragédiákat is beletörődően kezeli. Az egész rémegyszerűnek hat, de részben talán pont ennek köszönhető, hogy olyan könnyen rászokik az ember füle a dallamokra. Gyakorlatilag bármilyen élethelyzethez el tudom képzelni aláfestő zeneként, adjatok neki egy esélyt és űzzétek el az esőfelhőket a fejetek fölül.

Reklámok
Mayer Hawthorne – A Strange Arrangement

Mayer Hawthorne – A Strange Arrangement” bejegyzéshez ozzászólás

 1. gyurmapok szerint:

  A napokban hallottam eloszor, oriasi lemez! Barmikor jol esik, szerintem heti rendszeresseggel elo fog kerulni egy jo ideig.. :)

  1. nekem is nagy kedvencem, szinte minden nap lemegy egyszer. tényleg a rövidség az egyik nagy erőssége: a stones throw podcastos hawthorne radio 1-2 is ajánlott.

   1. gyurmapok szerint:

    Na azok viszont kimaradtak eddig, ugyhogy potolom majd, koszi! :)

 2. pull_the_handle szerint:

  akármennyire is egyet kell értsek abban, hogy jó lemez, de idén már kijött egy Brian Wilson, aki hát ugye tök egyértelmű inspirációja Hawthorne-nak, meg jobb is

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s