Tor Lundvall – Sleeping And Hiding

Tor Lundvall

Sleeping And Hiding

(Dais Records; 2009)

Értékelés: 6,5

 

 

 

Tor Lundvall neve nem hiszem, hogy bárkinek is sokat mondana, nem egy túl ismert, népszerű zenész. Én is csak teljesen véletlenül, a hálón kalandozva botlottam bele a múltkor friss albumába. Kezdésnek elég is róla annyit tudni, hogy végülis mondhatjuk, hogy színtiszta ambient az, amivel ő foglalkozik. Úgyhogy bárki, aki szívesen veszi, ha egy rövid időre vendégül látja egy elegáns, abszolút nyugodt, gitáros-éneklős ambient album az nyugodtan kattinthat is a tovább-ra.

Különösebben nem bonyolult a Sleeping and Hiding. Nem talál fel semmit, nem rombol le falakat, vagy fedez fel újra rég elfeledett dolgokat. A legtöbb szám egy olyan pofonegyszerű lüktetésre épül, amit mondjuk Pole 1,2,3 albumán hallani, azzal a különbséggel, hogy itt gitárral is találkozunk, az ének pedig végképp előtérbe van helyezve, így egy sokkal közvetlenebb, otthont adó légkört képeznek a számok. Ez a teljesen leegyszerűsített ütemképlet, amit a lemez nagyobbik részében hallhatunk, iszonyú hatásos tud lenni, ami nélkül valószínűleg nem is működne az album. Viszont még így sem mindig jön össze. Talán az áll a legjobban Tor Lundvall zenéjének, amikor a háttérben meghúzódva csak halványan pislákol, mint egy elektromos kandalló. Minél közelebbről figyeli az ember, annál kevésbé érdekes. A háttérben viszont már vagy 7x lepörgött az utóbbi 2-3 hétben, ami azért nálam elég jó eredmény. Az albumon egyébként 10 dalt találunk, Tor Lundvall pedig az összesen énekel. Bár ez kicsit ráerősít a monotonitásra, az mindenképpen feldobja, hogy egyetlen szám van a lemezen, ami túllépi a 4perces határt. A számok tehát gyors egymásutánban követik egymást, ami azért egy ambient album esetében nem túl gyakori.

Külön érdekesség egyébként vele kapcsolatban, hogy több mint 13 éve fest és állítja is ki munkáit, és bár továbbra is rendszeresen készít olajfestményeket, a pénzen alapuló művészvilágból teljesen kiábrándult. Ezt persze nem csak azért írom le, hogy fitogtassam, meg tudom keresni az ő oldalát, sőt el is tudom olvasni a manifesztóját. Ezt azért jó tudni, mert talán ad valamennyi magyarázatot arra, miért árad albumának minden egyes momentumából a mélységes melankólia. Elég sokszor eszembe jutottak részint erről, részint pedig a hangjáról a Radiohead lassúbb pillanatai például. Bár kétségtelen, hogy azért ez a hangulat pár fokkal egyszínűbb, mint egy Radiohead dal esetében és Tor Lundvall hangja is kevésbé kifejező, mint Thom Yorke-é. Az album legnagyobb hátránya viszont azt hiszem pont az, hogy ez a folyamatos, teljesen monoton, borús hangulat uralja az egészét. Persze simán el tudom képzelni, hogy Tor Lundvall, akinél valószínűleg inkább a festő múlt dominál, szándékosan egy olyan albumot akart megalkotni, ami úgy funkcionál, mint az olajfestményei: legtöbbször kiegészítésként, a háttérben kapnak csak szerepet. Ha ez a döntés viszont tényleg tudatos, akkor az album és szerzője abszolút elérték célukat.

Reklámok
Tor Lundvall – Sleeping And Hiding

Tor Lundvall – Sleeping And Hiding” bejegyzéshez egy hozzászólás

 1. Szkítör szerint:

  jó tipp, be is szereztem, beletekergetve izgalmasnak tűnik.

  én mostanában ezt hallgatom, kellemes gitározgatós classical, ambient

  Sleeping Me – Cradlesongs [Hidden Shoal Recordings, 2009]
  http://www.residentadvisor.net/review-view.aspx?id=6289

  és majdnem egy időben jött ki vele a Sleeping Me – Lamenter ami szintén remek darab

  “Thick, melancholic and evocatively haunting soundscapes created entirely by guitar, the music of Sleeping Me employs a balance of delicacy, power and gentle reverb to present an affecting sound that’s resplendent in its warmth and fiery beauty. ‘Lamenter’, closely following stunning debut full-length ‘Cradlesongs’ on celebrated Australian imprint Hidden Shoal, proves that Sleeping Me’s sound finds peace in even the most heartbreaking of circumstances, rarely has the devil’s instrument of choice sounded so heavenly. ‘”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s