Sebo K – Watergate 04

Sebo K

Watergate 04

(Watergate; 2009)

Értékelés: 8,3

 

 

 

Jómagam is meglepődtem, mikor némi kutakodás után megtudtam, hogy Sebo K már a kilencvenes években óriási lelkesedéssel rakosgatta egyik bakelitet a másik után, hiszen a német lemezlovast legjobb esetben is csak 2006 tájékán ismerhettük annyira, hogy belehallgassunk egy-egy, túl sok izgalmat nem ígérő, és ennek megfelelően hamar feledésbe is merült zenéjébe. Azt meg már pláne soha nem találnánk ki, hogy emberünk Alec Empire Bass Terror bulijain rezidenskedett a kezdetekben, és vadabbnál vadabb indusztriál zenéket kevert fémes electrókkal, ugyanis manapság Sebo K nevével csak minimal és tech house közeli kiadványokon találkozhatunk, esetleg olyan helyeken láthatjuk akcióban, mint a berlini Watergate klub, amit most sokan a stílus egyik legizgalmasabb szórakozóhelyének találnak. Mondjuk ilyen mixek után, mint a Watergate 04, meg is tudom érteni.

Pár nappal ezelőtt nagyítólencse alá vettem az új Panorama Bart, ami ugye szórakozóhelyként az egyik nagy riválisa a Spree-folyó mentén található Watergate-nek, s míg Tama Sumo összeállításában az tetszett nagyon, hogy egy tucat óriási név felvonultatásával is lehet slágeresnek egyáltalán nem ható, de koherens és érdekfeszítő mixet készíteni, addig Sebo K azt mutatja meg ezen a lemezen, hogy kevesebből és kevésbé ismert nevek zenéivel is hozható ugyanez – talán egy fokkal jobban is. Persze nem akarom, hogy félreértsetek: a Watergate 04-en is van jó pár nagy szerző (pl.: Mood II Swing, Martyn, DJ Koze és Nina Kraviz – utóbbival harmadszor találkozom mixlemezen az elmúlt egy hónapban, ráadásul mindig más felvétellel, bámulatos), de elsősorban nem ezeknek köszönhető a jó hangulat. Ezek az előadók inkább csak arra kellettek Sebo K-nek, hogy általuk a hallgató köthesse valamihez azt a sok ismeretlen zenét, amit a szett további részeiben hallhat. Ennek megfelelően az indulásban nincs is semmi nyilvánvaló, vagy olyan, amire egyébként azonnal felkapnánk a fejünket: a Watergate 04 idővel szeretteti meg magát a hallgatóval, körülbelül az ötödik-hatodik szám magasságában (DOP – Cold World, illetve Session Victim – Contribute), akkor ugyanis már feltűnővé válik, hogy jobbnál jobb témák váltják egymást, és alig van köztük olyan, amit ismerhetnénk korábbról.

Szintén kellemes meglepetés, hogy Sebo K lényegében egy pillanatra sem állítja túlságosan húzósra a tempót, így a deep és tech house íratlan szabályainak megfelelően végig középsebességgel „robog” a szett, az utolsó harmadára meg még tulajdonképpen lassul is. Van egy holland ismerősöm, aki már sokszor látta Sebo K-t, és mindig az jött le neki, hogy ő a DJ-zést már csak megélhetésből csinálja, és nem is nagyon szeret kiállni emberek elé. Nos, a Watergate 04 egyáltalán nem erről szól. Ez az okos, gondolkodó ember techno/house mixe, ami ugyanannyira lehet hatásos egy késő szerda délutánon, mint szombat hajnalban, zárás előtt a bárpultnál. Komolyságát, integritását tekintve az egyik legátgondoltabb összeállítás, amit idén hallottam.

Reklámok
Sebo K – Watergate 04

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s