Air – Love 2

Air

Love 2

(Virgin; 2009)

Értékelés: 3,1

 

 

 

Emlékeztek még rá, amikor Nicolas Godin és Jean-Benoît Dunckel igazi dalokat írtak? Mert én igen. A Sexy Boyról mindig eszembe jut az Amerikai Pite, a Kelly Watch The Stars finom vokóderjeinél elképzelem, ahogy fekszem egy mezőn és a csillagokat bámulom, az Alone in Kyoto csodálatos zongorajátékánál ott fogom Scarlett Johansson kezét a Lost In Translation című filmben, és próbálom elhappolni Bill Murray elől, a Run könnyfakasztó szőnyegei hallatán szerintem még húsz év múlva is libabőrözni fogok, a Cherry Blossom Girl pedig életem eddigi legnagyobb szerelmét juttatja eszembe. Olyan pillanatok ezek, amelyeket már soha nem vehetnek el tőlem, még akkor sem, ha imádott együttesem újra és újra képes alulmúlnia önmagát.

Már a Pocket Symphonyn is hallhattunk arra utaló jeleket, hogy a srácokból mintha kiveszett volna valami. Az érzelmek, a gondolatok, a tűz. Kemény szavak, de már három évvel ezelőtt is úgy tűnt, hogy a srácok elfelejtettek zenét írni, és ez az érzés most csak tovább erősödött. A Love 2-n egyszerűen nincsenek számok. Olyan az egész, mint egy jammelés – tele improvizációval, félkész nótákkal. Néha kellemes női hangfoszlányok bizakodni engednek, hogy most talán történik valami, de semmi. A Love 2 sajnálatos módon még halványabb és semmitmondóbb, mint elődje. A Do the Joy hangzása (torzított gitárok, stoneres bassline-ra úsztatott suttogó hangok és szintik) annyira tipikus és elavult, hogy az elmúlt tizenöt év bármelyikében születhetett volna. Ez még persze nem lenne baj, de jó téma nélkül 2009-ben ez édeskevés lead single-nek. A Night Hunter olyan mintha egy alkotói válásban lévő DJ Shadow próbálná megidézni Fela Kuti szellemét, a Sing Sang Sungban pedig még akár látnék is némi fantáziát, bevallom nem tudom, hogy szándékos provokáció-e, hogy egy sejpítő (vagy úgy csináló) nő énekelte fel a számot.

Szívesen mondanám, hogy az ötödik Air lemez, bár semmilyen kockázatot nem vállal, biztonsági megoldásnak azért megfelel, de hazudnék. Számomra a Love 2 tanácstalansága és ötlettelensége félelmetesen zavaró. Nem tisztem Franciaország egyik legsikeresebb formációja felett pálcát törni, de talán akkor járna mindenki a legjobban, ha utoljára a december 13-i pecsás koncerten hallanánk felőlük és ott is inkább régi muzsikáikat játszanák. Na jó, egy Best of azért még kijár nekik…

Reklámok
Air – Love 2

Air – Love 2” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Szkítör szerint:

    teljesen rendben van ez album, bár nekem az előző is tetszett.

    van rajta 2-3 gyengébb dal de a top számok nagyon jól sikerültek. Én nem is vártam tőlük a legjobb albumaik megidézését, csak szimplán egy kellemes, ellazító, sokszorhallgatós könnyed albumot amit esténként/másnap jó hallgatni, ezt tökéletesen hozza is.

    szóval az 3,1 el nem tudom képzelni hogy jött ki :-)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s