Warp20: Chosen & Recreated

VA

Warp20 (Chosen)

(Warp; 2009)

Értékelés: 10,0

 

 

 

 

VA

Warp20 (Recreated)

(Warp; 2009)

Értékelés: 7,9

 

 

 

Azért szeretem a Warpot, mert képesek az egész univerzumot bezárni egy befőttes üvegbe. Ha csak végignézem a diszkográfia húsz év során kilométeres hosszúságúra nyújt listáját, abban egyaránt megtalálhatom a UK techno bonyolult számítással kihozott űrkoordinátáit könnyen emészthető, megérthető narrálásban, az idm és kísérleti elektronika zavaros és sokszor kaotikus üzeneteit azok eredeti formájában, az újvonalas hiphop látogatásának első észleléseit az évtized elejéről és a friss beszámolókat a kint dúló „forradalomról”, az indie rockot romantikus folk előadásmódban, vagy libabőrös kísértethuhogásban, és mindezen dolgok közt ott van még valahol a soha meg nem történt technopunk fúzió, a komolyzenei elkalandozások és minden olyan mutáció, amiről évekig nem is tudtunk mást azonosítani, csak a Warpot. Vagyis, hiába van egyre több rosszindulatú megjegyzés a kiadó új irányvonalait illetően, a Warp továbbra is csak a küldetését teljesíti: újabb és újabb ajtókat nyit idegen dimenziókba, és hozza a létsíkokat emberi közelségbe.

Ennek megfelelően számomra a huszadik évfordulót ünneplő Chosen és Recreated válogatások nem mások, mint helyzetjelentések arról, hogy éppen hol tart a label. Tíz évvel ezelőtt már volt egyszer egy ilyen, s ha azzal hasonlítjuk össze a Chosen tartalmát, akkor megállapíthatjuk, hogy a Warp repertoár bődületes mértékben bővült az azóta eltelt évtized alatt, ugyanakkor viszont nem feledkezett el a gyökereiről sem. A rajongók biztosra mentek, hogy a legnagyobb felvételek a helyükön legyenek (pl.: Aphex Twin – Windowlicker, Squarepusher – My Red Hot Car, Boards Of Canada – Roygbiv, LFO – LFO (Leeds Warehouse Mix) stb.), a kiadót alapító Steve Beckett pedig atyai gondoskodással válogatott ki még tizennégy számot, hogy a Chosen a nyilvánvaló mellett mélységet is kapjon. A végeredménybe nem lehet – és talán nem is illik? – belekötni: az anyagtalan Amo Bishop Roden a megnyugvó hangjaival nem csak monumentális, és láthatatlanul, lassan közeledik, mint valami erőteljes légáramlat, de a jelenléte ugyanúgy benne van a mellettem halkan duruzsoló, jelentéktelenül pici routerben is, Squarepusher panelház legtetejére kiülős, ábrándozós-instrumentális rockja pedig egy ismeretlen világba való elvágyódás legszebb pillanata. Egy másik vágyakozást testesít meg Jamie Lidell rámenős, kéjtől fűtött éjféli funkja, ami fémesen cseng a kihalt betondzsungelben, vagy a Grizzly Bear-féle melankólikus, csüggedten távolba révedő pszichedelikus folk, ami felett békésen kering Föld körüli orbitális pályán a Black Dog Xeper-projektjének természetfeletti anomáliaként leírható ambientje. Az Autechre valamelyik rég elveszett hdd-jéről előtűrt Drane a minden irányba egyre határozottabban terjeszkedő földönkívüli rádióhullámaival pedig tényleg nem más, mint a végső katarzis tökéletes megtestesítője.

S, ha talán egy fokkal gyengébb is, de mindenképp többszöri hallgatásra javaslott a Recreated összeállítás, ami azt mutatja meg, ahogyan ezek a különböző világok megtanulnak kommunikálni egymással. Lélegzetelállító pillanat, amikor egy kanadai kisvárosban élő geek akusztikus gitárján megszólal Aphex Twin, vagy shoegazerben hallani a Coloradót a Pivot jóvoltából, de ugyanúgy természetfeletti Mark Pritchard kortárs komolyzenéje, Clark őrült dobokra írt spirituális esőtánca és a Hudson Mohawke hobbielektronikás előadásmódjában bemutatott csillagfestés is. Sőt, a legvégén még a Nightmares On Wax funky gitározása is értelmet nyer.

Reklámok
Warp20: Chosen & Recreated

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s