Broadcast And The Focus Group – Broadcast And The Focus Group Investigate Witch Cults Of The Radio Age

Broadcast And The Focus Group

Broadcast And The Focus Group Investigate Witch Cults Of The Radio Age

(Warp; 2009)

Értékelés: 6,2

 

 

Közel öt év után végre van új Broadcast zene. Nem rendes felállásban előadva, nem rendes albumformátumban (az csak jövőre lesz), de azért ez is valami. Sajnos a kísértetpop egyik legismertebb formációját mostanra már csak Trish Keenan és James Cargill szerelme tartja össze, és a 2005-ös Tender Buttonsszel sajnos az is bebizonyosodott, hogy ez nem elég, így mindenképpen bizakodásra adhatott okot, hogy nem csak ketten írták az egyébként ígéretes című, Broadcast And The Focus Group Investigate Witch Cults Of The Radio Age című mini-albumot, ami tulajdonképpen a maga huszonhárom számával és negyvenkilenc percével azért annyira nem is mini.

Hangzásában a Haha Soundhoz tér vissza a lemez: természeti hangok és évtizedek óta üresen álló házak magányos zajai keverednek gitárral és dobbal. A kész anyagot Julian House (ő az a bizonyos The Focus Group) bolondította meg óriási mennyiségű plusz hangmintával, improvizált résszel, daltöredékkel és looppal. A végeredmény olyan, mintha a Broadcast egy titkos szeánszra, vagy okkultista rituáléra hívta volna a Boards Of Canadát az 1960-as években. Trish Keenan úgy játszadozik a hangjával transzba ejtő dallamokon, hogy egy pillanatra sem kérdéses, túlvilági entitások birtokolják a testét. Az egész nagyon libabőrös és kísérteties, mindazonáltal egy pillanatra sem félelmetes – inkább misztikus.

Sokszor azonban túl könnyű elveszni a témákban. Túl sok a réteg, amik rengetegszer szétcsúsznak, és az sem tesz sok jót a lemeznek, hogy a huszonhárom felvételéből talán hatnak van annyira szilárd szerkezete, hogy dalnak nevezhessük őket. Ezért utólag nem nevezném mini-albumnak Broadcast And The Focus Group Investigate Witch Cults Of The Radio Age-et: csak széljegyzetek és apró ötletek notesze, amiken ugyan nagy gondossággal haladnak végig a szerzők, hogy kiderítsék, működőképesek lehetnek-e az elgondolások a jövő évben megjelenő nagylemezen, de alighanem ezt követően el is égetik ezeket a papírokat. Így csak az edzettebb Broadcast-rajongóknál lesz hosszabb életű ez a kiadvány; ők valószínűleg magukban már nem egyszer végigülték ezt a rituálét az elmúlt években, hogy megidézzenek valami újat a kedvenc zenekaruktól.

Reklámok
Broadcast And The Focus Group – Broadcast And The Focus Group Investigate Witch Cults Of The Radio Age

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s