Anti-pop Consortium – Fluorescent Black

Anti-pop Consortium

Fluorescent Black

(Big Dada; 2009)

Értékelés: 6,5

 

 

 

Elég volt egyetlen rossz döntés 2002-ben ahhoz, hogy az Anti-pop Consortium fényesnek hitt jövője füstbe menjen: a tagok New York meghódítását, két sikeres nagylemezt és egy Warp-szerződést követően kreatív ellentétekre hivatkozva szétmentek, és hiába adott ki később a négy rapper több jó szólólemezt is (főleg Beans albumaira gondolok), ezek már nem voltak képesek meghozni azt a sikert, amit korábban együtt elértek. A Beans, High Priest, M. Sayyid és Earl Blaize alkotta Anti-pop Consortium így soha nem kapta meg azt elismerést a hiphopban, ami kijárt volna nekik. Pedig rendesen megelőzték a korukat: jóval a J Dilla-iskola előtt kísérleteztek már a stílussal, furcsa ütemekkel és nehezen emészthető elektronikával bolondították meg a zenéiket, de nem volt utolsó szempont a spontán gondolatfolyamokból álló mondanivalójuk se. A 2002-es, Arrhytmia című albumuk mindmáig az első igazán kiemelkedő kísérleti hiphop kiadvány, s tulajdonképpen minél jobban ellepte az újvonalas generáció a maguk kicsavarodott, absztrakt ritmusaival a szcénát az utóbbi években, úgy lett az Arrhytmia is egyre aktuálisabb.

Emiatt pedig simán számítani lehetett rá, hogy a háttérbe szorult és hallgatásra ítéltetett Anti-pop Consortium előbb-utóbb csak összeáll újra. Hiába telt el hét év, még mindig akkorának számít a nevük a stílusban, hogy a nézeteltérések rendezésével elképzelhető volt a sikeres visszatérés, s valószínűleg ugyanezt gondolták végig New Yorkban is a művészek, hiszen két évvel ezelőtt kibékültek, tavaly pedig már elkezdték írni a Fluorescent Blacket. Az utóbbi hónapokban ráadásul nem egy olyan hiphop lemez kapott pozitív kritikai elismerést (Only Built 4 Cuban Linx 2, Kamaal The Abstract), amire éveket kellett várni, vagyis, ha Raekwonnak és Q-Tipnek sikerült, akkor őket követően egy remek időzítéssel miért pont az Anti-pop Consortiumnak ne sikerülne – gondolhatnánk.

Ráadásul tényleg majdnem összejött. Már első ránézésre sokkolóan jó a sci-fis borító, a Lay Me Down kaotikus rock bevezetője is sok jót sejtet, és ugyan viszonylag sima alapokkal operál a szám hátralévő része, de a rapperek olyan sorokkal dobálóznak, hogy ha ez kitartana a lemez végéig, akkor bizony egyszerű dolgom lenne ezzel a kritikával. De persze nem tart ki, sőt, meglehetősen és túlságosan hullámzó a színvonal. Vannak borzasztóan egyszerű megoldások, amik olykor elérik az elegáns, frappáns hatást, de nem egyszer hiányérzetet is hagynak maguk után, és ennek analógiájára a komplexebb, hallgatósabb zenék is csak fele-fele arányban tekinthetőek eltaláltnak, vagy éppen túlírtnak. Mindazonáltal a Fluorescent Black még így is képes szolíd album maradni: sokszor úgy tűnik, hogy az Anti-pop Consortium szándékosan akar visszafogott, normális lenni egy olyan szcénában, ahol jelenleg tényleg az a menő, ha valaki minél betegebb dolgokat ír.

Egy dolog biztos: megtehetik. Talán van is valami szürreális abban, hogy egy Anti-pop Consortium lemezen pont a legfülbemászóbb pillanatok a legjobbak, mint például a NY To Tokyo, amiben Roots Manuva is feltűnik, vagy a New Jack Exterminator és a címadó szerzemény. A felpörgetések és éles váltások is többször jönnek össze mint nem, így még az elején a Reflections újabb rockos elborulása nem hagyja középszerűségbe süllyedni az albumot, félúton pedig a Timpani technós megugrása előlegzi meg, hogy ne vegyük ki az anyagot a lejátszóból. Ergo nincsenek itt komolyabb bajok, visszatérésnek tökéletesen elmegy a Fluorescent Black, arról nem beszélve, hogy egyórás hossza ellenére többször is végighallgatható. Egyedül a zsenialitás hiányzik: azok a komolyabb megvillanások és újszerű elgondolások, amik miatt még 2009-ben is meghallgatunk egy Anti-pop Consortium lemezt, de lehet, hogy ezt már a jövőben sem kéne elvárni tőlük.

Reklámok
Anti-pop Consortium – Fluorescent Black

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s