Jori Hulkkonen – Man From Earth

Jori Hulkkonen

Man From Earth

(Turbo; 2009)

Értékelés: 8,4

 

 

 

Jori Hulkkonen a skandináv house és techno emblematikus alakja, nagyjából az ő nevéhez köthető minden, amit a régió az 1990-es években elért, és ezáltal felkerült az elektronikus zene világtérképére. A finn származású művész az elmúlt két évtizedben több mint tíz albumot írt, és jó baráti kapcsolatot épített ki Laurent Garnier-val és Tigával, aminek köszönhetően soha nem jelentett gondot időben kiadni a munkáit az F Communications, illetve Turbo kiadóknál (előbbin rendszerint a koncept albumai, míg utóbbin a klubosabb tánczenéi jelentek meg). E mellett Hulkkonennek most már több mint tíz éve van műsora az egyik legnagyobb finn nemzeti rádión, dolgozott együtt José Gonzálezzel, Jerri Valurival és John Foxx-szal, a Tigával közösen írt Corey Hart-feldolgozása révén (Sunglasses At Night) pedig nem ismeretlen az európai átlagember számára se. Persze ettől függetlenül az igazi rajongók arra lehetnek a legbüszkébbek, hogy kedvencük húsz év után is underground mentalitással szerez zenét, és a kollegák zöme nyíltan az első mondatban említett stílusok egyik legerősebb katalizátorának tartják még 2009-ben is.

Emiatt nem is kell tovább bizonygatni azt, hogy miért lehetett, vagy egyenesen kellett a legújabb albumát is tűkön ülve várni, holott már jóval a megjelenés előtt tudni lehetett, hogy a Man From Earth nem a szó szoros értelmében vett nagylemez, hanem egy olyan számokat tartalmazó válogatás, amiket Hulkkonen az elmúlt húsz évben írt (persze azért van rajta pár vadonatúj darab is). Vagyis jobbára visszadobott és a süllyesztőben eltűnt felvételekről van szó, mindazonáltal az eredmény mégis inkább egy best of kiadványra hasonlít sose létezett himnuszokkal. Nincs rajta egy ismert pillanat sem, de az egész rettentően jól ábrázolja a zseniális Hulkkonent, és azt, hogy mi történt az elektronikus zenei klubéletben az elmúlt húsz évben, illetve hogy ő miként reagált a folyamatosan születő trendekre. A tematikátlanságának eredményeként a Man From Earth az egyik legszínesebb gyűjteménye: korai, Detroit inspirálta technók, acid témák, szintetizátoros popzenék és electrók találkozási pontját képezi. Minden számban ott van a potenciál, hogy pillanatok alatt örökzöld slágerré váljon, de a lemez összhatása mégsem veszíti el a “felfedezetlen gyöngyszemek” jellegét.

A Man From Earth lényegét tökéletesen összefoglalja az Other Side Of Time című zene. Hulkkonen sosem tagadta szenvedélyét a tudományos fantasztikum iránt, de saját elmondása szerint legalább ennyire lenyűgözi őt maga az idő is; ahogyan felfogjuk és megtapasztaljuk azt, illetve hogy mennyire másképp éljük meg ezeket az észleléseket az öregedésünk előrehaladtával. A párizsi Rex Club 1990-es évek végén átélt csütörtök esti partijainak emlékképei (I Dance To Your Bass, My Friend – egyenesen Garnier-nak dedikálva) keverednek össze 1916-ban meggyilkolt brit katonák utolsó pillanataival (I Am Dead), csak hogy a lemez két legszélsőségesebb pontját említsem, de előkerül az angoloknál nemrég bevezetett dohányzási törvény (Boying In The Smokeroom) és az űrbe vágyódás is (My Brother Went To Space And All I Got Was This Lousy Vacuum). Mégis, ha lehet a felsorolással még fokozni, akkor az album a Dancerous és Bend Over Beethoven történeteivel lesz borzasztóan erős: az előbbi felvétel lassan építkező, húzós electróját és könnyed szaxofonját végül azért nem akarta Hulkkonen kiadni, mert a semmiből jelent meg a Daft Punk-féle Da Funk, ami szerkezetét tekintve szakasztott mása ennek (pedig állítólag később született), az utóbbi címmel ellátott, bődületes acid vihart meg azért hívták vissza végül, mert pont akkor jelent meg a !!! harmadik nagylemeze, rajta egy ugyanilyen számcímmel.

Az ilyenek miatt tart ma ott Hulkkonen, ahol: simán megtehette volna, hogy megjelenteti mindkettő, vagy mind a tizenkettő zenét a maga idejében, hiszen zömmel elég lett volna csak számcímeket cserélni, vagy minimális szerkezeti változtatásokat eszközölni, ő azonban úgy döntött, hogy inkább vadonatúj számokat ír. Nem vagyok biztos benne, hogy tudnék mondjuk három olyan kaliberű nevet felsorolni, mint ő, akik hasonló gondolkodásmóddal mennek be a stúdiójukba minden nap, mindazonáltal Hulkkonennek ez teljesen természetes, és úgy tűnik, hogy az efféle kihívásokkal csak még jobban hangba tudja önteni a fejében lévő gondolatokat és érzéseket. Kiváncsi vagyok, hogy ő hogyan éli meg most a Man From Earth-öt: lehet, hogy neki csak egy tucat, a hdd-je legmélyéről előásott zene, nekünk viszont 2009 egyik legjobb tánczenei gyűjteménye.

Reklámok
Jori Hulkkonen – Man From Earth

Jori Hulkkonen – Man From Earth” bejegyzéshez ozzászólás

  1. gyurmapok szerint:

    Mint az egyik kedvenc zeneszemtol, eleg nagy elvarasaim voltak Jorival szemben, de mar megint tulszarnyalta minden kepzeletem es ez az album valami kibaszottul jo lett. Tolem megkapja a 9 pontot.. es vajon meg miket tartogat nekunk ez az ember? :)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s