2009 legjobb albumai (vikipop)

Aki ismer, pontosan tudja, hogy Eytóval és Flynnel ellentétben én igazi fanatikusa vagyok az év végi listáknak. Nem tudom, ez pontosan mire vezethető vissza, de valószínűleg annak is nagy szerepe van benne, hogy a zene szeretete nálam a szombat esti MTV European TOP 20 slágerlisták nézése közben alakult ki még a ’90-es évek elején. Lélegzetvisszafojtva vártam minden hétvégén, hogy ki hány pozicíót rontott vagy javított az előző héthez képest, ki debütált a legmagasabban és ki esett ki. Bár az ízlésem azóta viszonylag sokat változott (igaz, mostanában kezdek megijedni, hogy arrafelé tartok ahonnan indultam:) még mindig szeretek egyfajta hierarchiát kialakítani a kedvenceim között. Sokak szerint semmi értelme, ám nálam ez már-már hagyománnyá vált, így most sem fogok rajta változtatni. Még akkor sem, ha pontosan tudom, hogy talán felesleges 70 albumot kiemelnem, pláne sorrendbe raknom, mivel ezekből jó, ha húszat előszedek majd 2010-ben. No nem azért, mert a másik ötvenhez nem lenne kedvem, hanem, mert kezdődik egy újabb év(tized), amikor feltehetően ugyanúgy zúdulnak majd ránk a jobbnál jobb szerzői albumok, mint idén, vagy tavaly.

A listát én is két részre osztottam: a tíz legnagyobb kedvencemről írtam néhány sort, a többiek helyett pedig beszéljenek a kiadók és a helyezések. Szeretném leszögezni: a listát alapvetően úgy állítottam össze, hogy tükrözze, mely zenéket hallgattam a legtöbbször az elmúlt évben. Hiába tartom zeneileg értékesnek sőt akár értékesebbnek akár az Aufgang, Fever Ray, az Intrusion, vagy William Basinki és a 10-20, esetleg SunnO))) lemezét néhány a listámon megtalálható albumnál, egyszerűen nem fértek ide, mert vagy nem ragadtak magukkal, vagy soha nem kerültem olyan hangulatba, hogy elővegyem őket.

S, hogy miért jó még ez a lista? Egyrészt, mert hitelesen ábrázolja a személyiségemet, másrészt mert újfent bizonyítja, hogy Flynn, Eyto és én tökéletesen kiegészítjük egymást, ezáltal – olvasóink nagy örömére – egy viszonylag nagy területet tudunk lefedni a zene csodálatos világán belül.

70. Sideshow – Admit One (Aus)
69. Manuel Tur – 0201 (Freerange)
68. Jamie Jones – Don’t You Remember The Future (Crosstown Rebels)
67. KiD CuDi – Man On The Moon The End Of Day (Universal Motown)
66. Luke Hess – Light In The Dark (Echochord)
65. Yeah Yeah Yeahs – It’s Blitz! (Polydor)
64. Bibio – Ambivalence Avenue (Warp)
63. Cinnamon Chasers – A Million Miles From Home (Modus)
62. Fischerspooner – Entertainment (Lo)
61. Moritz von Oswald Trio – Vertical Ascent (Honest Jon’s)

60. Basement Jaxx – Scars (XL)
59. 2000 And One – Heritage (100% Pure)
58. Dizzee Rascal – Tongue N Cheek (Dirtee Stank)
57. Tor Lundvall – Sleeping and Hiding (Dais)
56. Boozoo Bajou – Grains (!K7)
55. Matias Aguayo – Ay Ay Ay (Kompakt)
54. Clark – Totems Flare (Warp)
53. Meanderthals – Desire Lines (Smalltown Supersound)
52. Lily Allen – It’s Not Me It’s You (Regal)
51. Nosaj Thing – Drift (Alpha Pup)

50. Chin Chin – The Flashing The Fancing (Definitive Jux)
49. King Roc – Chapters (Process)
48. Passion Pit – Manners (Columbia)
47. Falty DL – Love Is A Liability (Planet Mu)
46. Abe Duque – Don’t Be So Mean (Process)
45. Major Lazer – Guns Don’t Kill People Lazers Do (Downtown)
44. Gossip – Music For Men (Columbia)
43. Franz Ferdinand – Tonight (Domino)
42. CFCF – Continent (Paper Bag)
41. Damian Lazarus – Smoke the Monster Out (Get Physical)

40. Jori Hulkkonen – Man From Earth (Turbo)
39. La Roux – La Roux (Polydor)
38. Kaito – Trust (Kompakt)
37. Mulatu Astatke & The Heliocentrics – Inspiration Information (Strut)
36. Fuckpony – Feel The Love (Bpitch Control)
35. Black Meteoric Star – Black Meteoric Star (DFA)
34. Animal Collective – Merriweather Post Pavilion (Domino)
33. Redshape – The Dance Paradox (Delsin)
32. Girls – Album (True Panther)
31. Atom TM – Liedgut (Raster Noton)

30. Bottin – Horror Disco (Bear Funk)
29. Pet Shop Boys – Yes (Parlophone)
28. Clubroot – Clubroot (Lo Dubs)
27. Mayer Hawthorne – A Strange Arrangement (Stones Throw)
26. Miike Snow – Miike Snow (Columbia)
25. Florence And The Machine – Lungs (Island)
24. The Field – Yesterday and Today (Kompakt)
23. The Whitest Boy Alive – Rules (Rallye)
22. Phoenix – Wolfgang Amadeus Phoenix (V2)
21. Deastro – Moondagger (Ghostly)

20. Sally Shapiro – My Guilty Pleasure (Paper Bag)
19. Bodycode – Immune (Spectral Sound)
18. The Juan MacLean – The Future Will Come (DFA)
17. Speech Debelle – Speech Therapy (Big Dada)
16. The Pains Of Being Pure At Heart – The Pains Of Being Pure At Heart (Fortuna Pop)
15. Mungolian Jet Set – We Gave It Away, Now We’re Takin It Back (Smalltown Supersound)
14. King Midas Sound – Waiting For You (Hyperdub)
13. The Heavy – The House that Dirt Built (Counter)
12. Grizzly Bear – Veckatimest (Warp)
11. Dam-Funk – Toechizown (Stones Throw)

10. Yagya – Rigning (Sending Orbs)

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy közel áll hozzám az ambient vagy a dub techno világa. Évente mindössze nyolc-kilenc ilyen albumot hallgatok meg, és mivel elég ritkán van süppedős hangulatom, rendszerint nem is kerülnek közel hozzám ezek a kiadványok. Kivételek persze mindig akadnak. Az izlandi Aðalsteinn Guðmundsson műve pedig annyira kifinomult és szép, hogy hallgatása közben tényleg azt érzem, mintha valahol Reykjaviktól távol ücsörögnék egy szabadtéri termálfürdőben, gejzírek és a vulkánok közt, napfelkeltekor, -30 fokban.

 

09. DJ Sprinkles – Midtown 120 Blues (Mule Musiq)

Úgy szeretem, amikor emberek végtelenül egyszerű érvekkel akarják alátámasztani, hogy szerintük miért nem jó egy album. Nincs benne frissesség, nincs benne kreativitás és a többi és a többi – szokták mondani. Nyilván mindenkinek más számít, de nem hiszem el, hogy ha valaki félreteszi az előítéleteit, akkor sem látja be, hogy hiába az egyszerű detroiti hangulatú deep house, a Midtown 120 Blues 2009 legnagyszerűbb albumai közé tartozik. Nagyon kevés olyan 80 perces tánczenei lemez van manapság, amely végig képes tartani a szintet, de DJ Sprinkles munkája pontosan ilyen. Aki földöntúli izgalmakat, tökéletes hangszerelést vár, az már most felejtse el, aki azonban szeret leülni a foteljébe egy fárasztó nap után, egy pohár borral a kezében, az szerezze be.

 

08. Air France – No Way Down (Something In Construction)

Kicsit bizarr, hogy a No Way Down című album éppen a hírhedt repülőszerencsétlenség idején látott napvilágot, ám miután meghallgattam, minden eszembe jutott róla, csak ez nem. A svéd duó albuma ugyanis vidám és mindig mosolyt csal az arcunkra. Hallgatása közben a felhők fölött szárnyalok valahol az ibériai félsziget (és nem a sakndináv) felett. Az Air France jelentőségéhez hozzátartozik még, hogy első albumával szó szerint divatba hozta a dream pop műfaját.

 

 

07. Martyn – Great Lengths (3024)

Ha lenne az elektronikus zenében MVP-díj (most valuable person/player), az Amerikában élő holland lemezlovas producer jó eséllyel pályázna rá. Sokszor említettem már, hogy ő Laurent Garnier kedvenc producere és Francois Kevorkian is őt kéri fel helyettesíteni a Deep Space klubestjein, ha épp nem ér rá, azonban igazi nagyságát az mutatja, hogy debütáló albumával képes volt megfelelni az óriási elvárásoknak és egy tökéletes, csak rá jellemző dubstep/techno hibridet hozott létre.

 

 

06. Sven Weisemann – Xine (Wandering)

Bár Sven Weisemann neve mindannyiunk számára ismerősen cseng, ha Marko Fürstenberg nem említi meg a kultblogos interjúban, hogy a Xine az egyik kedvenc idei albuma, elképzelhető, hogy nekem is kimarad. Utólag kiderült: ezzel végzetes hibát követtem volna el, ugyanis a Xine az egyik legérzékibb modern klasszikus alkotás, amit az utóbbi időkben hallottam. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az úriember DJ-ként és szelektorként is zseniális, érdemes meghallgatni a FACT-es, vagy a Bodytonicos podcastjét. Sven Weisemann 2009-es mérlege egyszerűen makulátlan.

 

05. Memory Tapes – Seek Magic (Sincerely Yours)

Először Erol Alkan szeptemberi 6 Mixében hallottam a Memory Tapes Bicycle című felvételét – amely egyértelműen az év egyik legjobb száma – és már akkor éreztem, hogy Dayve Hawknak van annyi mondanivalója, hogy képes legyen egy kiváló albumot írni. A New Jersey-i producer be is váltotta hozzá fűzött reményeket. Magával ragadó dream/szintipop olyan basszigitártémákkal, melyeket hallván alighanem még a new orderes Peter Hook is elsírná magát.

 

 

04. Kings Of Convenience – Declaration Of Dependence (Virgin)

Sokan még most is képtelenek felfogni, hogy lehet egy embernek olyan varázslatos hangja, mint a norvég Erlend Oye-nak. És ez még messze nem minden, ugyanis a kiváló témák mellett az Oye-Boe páros dalszövegei is nagyon komoly üzeneteket hordoznak. A lemezt hallgatva szinte magam előtt látom és tapintani tudom ennek a két embernek az összes búját-baját. Az öt évvel ezelőtti Riot On a Empty Street után nem gondoltam, hogy a srácok képesek egy ilyen kiváló albumot összehozni, de hál’ Istennek rám cáfoltak.

 

03. Fuck Buttons – Tarot Sport (ATP)

Érdekes, megint csak egy interjúrészlet jutott eszembe. Amikor Andy Weatherall augusztusban azt nyilatkozta a Szigeten, hogy az új Fuck Buttons album olyan, mintha egy fesztiválon beállnál két sátor közé, melyekben Jeff Mills és a My Bloody Valenetine játszanak egyszerre, kicsit megijedtem. Mivel nem ismertem őket, azt hittem, megint valami értelmetlen indie gitártépés áldozata leszek. A Tarot Sport azonban már az első hallgatásnál lenyűgözött. Lélekemelő és megtisztító techno zaj/poszt rock ötvözet, mely ha egyszer magával ragad, soha többé nem enged el. Mindössze egy kis nyitottság, világvégehangulat és polgárpukkasztó felfogás kell hozzá.

 

02. Bat For Lashes – Two Suns (Parlophone)

Natasha Khan jött, látott és majdnem győzött. Bevallom, nem tudom hogy szorulhat egy ilyen törékeny nőbe ennyi tehetség. A brit zenész és dalíró egyszemélyes projektjének keserédes folk pop albumával alighanem sok hívőt szerzett magának a klasszikus pop, az elektronikus, esetleg a rockzene világában is és erre csak rátett egy lapáttal, hogy 2006-os Fur And Gold című albuma után a Two Sunsért ismét Mercury díjra jelölték. Nem vagyok biztos benne, hogy a Danielt vagy a Glasst nem fogom még tíz év múlva is dudorászni. Az év egyik legmeghatározóbb lemeze számomra.

 

01. Empire Of The Sun – Walking On A Dream (Capitol)

Amikor az MGMT tavaly berobbant a popzene világába, azt hittem, egyszeri csoda lesz, amit aztán jó ideig nem képes megismételni senki, legalábbis nem space pop/rockon belül. Erre tessék. Jött két ausztrál fiatalember, újra felfedeztette velünk a popzene szépséget, és olyan fölbemászuó dalokat írt, melyeket lehetetlen nem szeretni. Nem véletlen, hogy még az amerikai elnök Obama is a rajongóik között van, ő pedig ugye nem tévedhet. A Walking On A Dream – a pár gyenébb szám ellenére is – maga a tökéletes poplemez. Igényes, újszerű, időtálló és ami a legfontosabb: messze ez az album pörgött a legtöbbet a lejátszómban, így azt hiszem, rászolgált erre a címre.

***************

Legnagyobb csalódások:

2562 – Unbalance (Tectonic)
2020 Soundsystem – Falling (20:20)
Air – Love 2 (EMI)
Desire – II (Italians Do It Better)
Felix da Housecat – He Was King (Nettwerk)
Freeland – Cope (Marine Parade)
John Daly – Sea & Sky (Wave)
Luciano – Tribute To The Sun (Cadenza)
Moderat – Moderat (Bpitch Control)
Röyksopp – Junior (Wall Of Sound)
Shackleton – Three Ep’s (Perlon)
Simian Mobile Disco – Temporary Pleasure (Wichita)
The Orb – Baghdad Batteries (Malicious Damage)
The Prodigy – Invaders Must Die (Take Me To The Hospital)
Tosca – No Hassle (!K7)

Reklámok
2009 legjobb albumai (vikipop)

2009 legjobb albumai (vikipop)” bejegyzéshez ozzászólás

 1. buborek szerint:

  A Bat for Lashes előző albuma a Fur and Gold volt… A Two Suns engem is hihetetlen mód megfogott!
  Az Empire Of The Sun meg kimaradt eddig, de le fogom ellenőrizni :)

 2. buborek szerint:

  amúgy jók ezek az évvégi listák, én mindig bukkanok olyan zenékre amelyekért kár lett volna, ha kimaradnak…

 3. gyurmapok szerint:

  Annyi minden eszembejutott a harom listarol, hogy szerintem visszaterek majd en is egy 50-essel kb. :D Viszont rengeteg olyan mellett sikerult elmennem, amit illett volna hallanom pedig.
  Es azert miota van urbansounds, sokkal kevesebb megjelenesrol maradtam le (sajnos tavasz kozepetol kezdve szeptemberig szinte semmi uj zenet nem hallgattam, ev elejen meg a tavalyi lemaradasokat probaltam meg bepotolni), ezert nagy koszonet, meg aztan csak igy tovabb sracok. :)

 4. buborek szerint:

  Ez az Empire of the Sun bejött :)

  pfff ez nehéz lesz, lehet lesz benne olyan is ami régebbi, de idén előkerültek. Azaz ez olyan lista amelyek az idén sokszor forogtak vegyesen album, mix, live…stb. ömlesztve… :D (single nincs rajta mert lusta vagyok :) )

  Soulwax – Part Of NYE Never Dies
  Bonobo – It Came From The Sea
  Commix – Fabriclive 44
  Harmonic 313 – When Machines Exceed Human Intelligence
  Telefon Tel Aviv – Immolate Yourself
  Fever Ray – Fever Ray
  Loco Dice – NRK Music pres. The Lab 01
  Röyksopp – Junior
  High Contrast – Confidental
  LTJ Bukem – Fabriclive 46
  Omar S – Fabric 45
  The Black Dog – Further Vexations
  Biosphere – Live @ The Arnolfini Bristol
  Clark – Totems Flare
  Nathan Fake – Hard Islands
  The Herbaliser – Band Session 2
  Hawtin b2b Dubfire & Magda b2b Loco Dice – Live from the Exit Festival 07.18.2009
  Moloko – Catalogue
  Prins Thomas – Live @ Nacthdigital (2009.08.)
  Todd Terje – Live @ Nacthdigital (2009.08.)
  Gilles Peterson – Brownswood Bubblers Four
  FaltyDL – RA.170 (2009.08.31.)
  Fuck Buttons – Tarot Sport
  VA – 5 Years Of Hyperdub
  Warp20
  Aphex Twin – Analord Series
  Fourt Tet – Rounds
  Kraftwerk – 12345678
  La Roux – La Roux
  Tama Sumo – Panorama Bar 02
  Jon Hopkins – Opalescent
  King Midas – Waiting for You
  Kruder & Dorfmeister – Dj Kicks
  Lindstrom – Where You Go I Go Too
  Martyn – Great Lenghts
  Soultek – Dreaming Under A Starlit Sky
  10-20 – 10-20
  Grizzly Bear – Veckatimest
  Bat for Lashes – Two Suns

  + a többiek akik most 5 perc alatt nem jutottak eszembe :DD

 5. Zser szerint:

  nem az akadékoskodás kedvéért, de az Air France 2008as és EP. Az EOTS szintén 2008as.
  Egyébként tök jó lista, csak pl. a DAM-FUNKot én képtelen voltam levadászni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s