Lindström & Christabelle – Real Life Is No Cool

Lindström

Real Life Is No Cool

(Smalltown Supersound; 2010)

Értékelés: 6,3

 

 

 

Amikor 2008-ban Lindström megírta a Where You Go I Go Too-t, kialakult bennem egy olyan érzés, hogy ez a norvég szerző mesterműve, és képtelenség, hogy ezt a jövőben bármivel is felül tudja múlni. A Where You Go I Go Too annak a kiteljesülése, vagy album méretűvé növése volt, amit az I Feel Space már évekkel ezelőtt megelőlegzett: intergalaktikus kalandtúra technóra, melynek során a sötét világűr pompásabbnál pompásabb színekbe borul, és a csillagokat olyan könnyedséggel érinthetjük meg, mint amikor a legszebb érett cseresznyéket szedegetjük le a fa felső ágairól. Ilyen édes is volt ez az album, így aztán nem meglepő, hogy még csak különösebben elvont, vagy szélsőséges hangulatállapotba sem kellett kerülni ahhoz, hogy meghallgassuk. Még annak ellenére sem, hogy olyan útitársakat lehetett néha hallucinálni, mint Cerrone, vagy Vangelis.

Igazából el sem tudtam képzelni, hogy mivel lehet egy ilyen lemezt folytatni. Semmi kiaknázandó nem maradt, ezért mindenképp helyes és logikus döntésnek tűnt, hogy Lindström új vizekre evez: tér helyett időben utazik legújabb művében, a Real Life Is No Coolon. Az egész sokkal kézzel foghatóbb, mint tőle eddig bármi. Szürreális koktéltársak helyett egy vagány csaj énekel végig, a számok pedig az ő hangjához, mi több, személyiségéhez igazodnak. Ezalatt dögös 80s diszkót kell érteni, ami hangulat szerint tud rettentően szexi (Lovesick), máskor meg nagyon táncolós lenni (Let It Happen), illetve van benne egy pici Donna Summer (Let’s Practise) és egy bolond rewind is (Never Say Never), hogy ne legyen végtelenül egysíkú az egész. A funkys témákat futószalagon gyártó szintetizátorok mellett megjelennek hangszerek is, és ezzel együtt lesz élettel teli lemez – mintha Lindströmöt egy kisebb zenekar kísérné.

Azonban ahogy bővül ez a képzeletbeli társaság a Real Life Is No Coolon, az annak megfelelően csak vegyesebb lesz, és ez átragad a számokra is, amik idővel túlságosan is hullámzóvá válnak. A végén a hangulat már olyan, mint amikor az ember megunja a saját házibuliját, és inkább felmegy az emeletre, ahol nyugalomban lehet, egyedül. Lindström máshogy nem is érzi igazán jól magát: az It’s A Feedelity Affair, de különösen a Where You Go I Go Too magányos utazások voltak minél távolabbra minden emberlakta helytől, és pont ugyanez történik a Real Life Is No Coolon is, csak rosszul. A szerző ezúttal húsz perc után a saját albumáról lép le, minket pedig itthagy az önkéntes zenekarral együtt. A végeredmény azért nem kifejezetten rossz, de messze nem az igazi – hiányzik róla a szerző védjegye, a folyamatos megújulni akarás. A Real Life Is No Cool megelégszik azzal, amit az elején elért, és a továbbiakban már csak becsületből szórakoztat.

S ez azért kevés. Lindström lemezeiben pont a következetességet szeretem. Ahogy tudatosan felépítkeznek a számok egymásra, és elrepítik a hallgatót valami csodálatosan szép helyre, amibe annyira bele lehet szeretni, hogy utána örökre vissza akarjunk vágyódni oda, el a valóságtól. Biztosan ez volt a cél a Real Life Is No Coollal is, elvégre a címe eléggé beszédes. Mindazonáltal, sokkal inkább érzem utazás előtti, egyhelyben toporgó, kényelmetlen várakozásnak ezt az albumot, semmint izgalmas kalandnak. Kevés az elképzelés benne, nem egy ötlet többször és túl feltűnően ismétlődik, miközben csak nem akar beindulni a mindtrip. Úgy tűnik, hogy az időutazásra Lindström sem képes. Mindazonáltal, részeiben még így is szerethető a Real Life Is No Cool; több rajta a jó szám mint a rossz, de a korábbi kiadványok után visszaesés.

Reklámok
Lindström & Christabelle – Real Life Is No Cool

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s