Georgia Anne Muldrow & Declaime – SomeOthaship

Georgia Anne Muldrow & Declaime

SomeOthaship

(Mello Music Group; 2010)

Értékelés: 8,3

 

 

 

Mindigis fenntartásaim voltak az olyan előadókkal szemben, akik évente több albumot is képesek voltak kiadni. Mint elvakult zenefanatikus, elvárom, hogy az előadók rendesen kidolgozott ötletekkel teletömött, karakteres, átgondolt albumokat jelentessenek meg (akármit is jelentsenek ezek a szavak). A tény pedig, hogy valaki nagy mennyiségű, kiváló és ennek tetejében különböző zenét álmodjon meg rövid idő alatt valahogy mindig lehetetlennek tűnt.

Aztán egyre csak kezdtem ilyen előadókat találni a kedvenceim között: Omar Rodriguez-Lopez, Celer, The Caretaker/Leyland Kirby, de lazán kapcsolódik a témához Joanna Newsom legutóbbi albuma is. Az ő esetükben úgy érzem a figyelemreméltó termékenység így vagy úgy, de indokolt. Vagy az által, hogy majdnem minden lemez más koncepcióval, zenészgárdával és hozzáállással készült (Omar, The Caretaker/Leyland Kirby), vagy az által, hogy a gyors egymásutánban kiadott albumok a formáció mítoszának építését, egyfajta egységes, koherens életmű megalkotását szolgálják (Celer). Sajnos pontosan ennek az indokoltságnak a hiánya az, ami miatt az utóbbi időben egyre inkább zavar, hogy Georgia Anne Muldrow és Dudley Perkins párosa kiadványt kiadványra halmoz.

Persze ki bánná, hogy évente több kiváló albumot is kaphat kedvelt előadóitól – kérdezhetnénk. A helyzet viszont az, hogy esetükben a gyakorta megjelenő kiadványok alkalmával szerintem már túl sokszor ismétlik önmagukat. A mondanivaló, a hangzás, az elgondolás és a hozzáállás is többnyire mind marad a régiben, így pedig olyan, mintha folyamatosan ugyanarra az egy albumra készítenének alternatív verziókat. Értem én, hogy az életüket ennek szentelik, és hogy, ha épp nem turnéznak valamerre, akkor a stúdióban lógnak egész nap, de szerintem akkor is teljesen irreális az, hogy kettejüknek, tavaly január óta ez már a hatodik albumuk. Ilyen nincs. Nyilván nem tudhatom kit mennyire zavar ez a kvázi önismétlés, de nálam ez körülbelül a nyolcadik fő bűn. Hosszas gondolkodás után arra jutottam, valószínűleg azért idegesít ez a tényező ennyire, mert nagyra tartom mind a két előadót, állatira becsülöm a hozzáállásukat, és a legtöbbször így vagy úgy, de egyetértek a mondanivalójukkal. Ettől függetlenül azért nyilván nem vágok egy albumot végérvényesen a sarokba csak emiatt az egy faktor miatt.

Ahhoz azért ennél több kellene. Hiszen, ha ezt a szerzeményt önmagában nézem, akkor egy remek funk-soul-hip-hop albumot látok, amin nehéz csorbát találni. Bár a közbeeső albumokon bőven voltak felejthető számok, a SomeOthaship egyáltalán nem pazarolja az időnket jellegtelen zenékkel. Georgia Anne éneke talán sosem volt ennyire elbűvölő, ennyire magával ragadó, az általa és a prominens vendégek által írt zenék talán sosem szóltak ekkorát, kettejük szövege pedig talán sosem volt ennyire szúrós. Üresjárat tehát nincsen, ami persze nagyban köszönhető az olyan közreműködő szuperproducereknek is, mint Oh No, Flying Lotus, Black Milk, LD, Technicali vagy Oddisee, ezen kívül pedig a lemezen felbukkanó rímfaragók névsora is igen parádésra sikerült: Kool G Rap, Black Milk, LMNO, Kazi, Big Pooh, MED, Darryl Moore. A Pad Kontrol, az Endure vagy Fly Lo Mages Sages II-je pont olyan utánozhatatlan, csukott szemel dülöngélős hangulatúak, mint a legújabb All City Records-os Muhsinah kiadványra készített Lose My Fuse (szintén Flying Lotus). Persze van a másik végletből is, kicsit morcosabb, trappolós darabokat is találunk a korongon, ilyen például a Heaven or Hell. Habár, szerintem senkit nem fog meglepni, hogy a SomeOthaship-et azért végül inkább a feelgood-megmondós cuccok uralják.

Ami album témáit illeti, mint azt már közvetve említettem, egyáltalán nem ütnek el az eddigi kiadványokon sulykolt mondanivalótól: szeresd és tiszteld felebarátodat, cselekedj felelősségteljesen és emberhez méltóan, légy őszinte, tedd a dolgod a képességeidhez mérten a legjobban, ébredj fel és tégy az elnyomás ellen, ne háborúzz, illetve, ha mindez nem válna be, akkor még mindig ott van az, hogy majd a zene ereje, a fonk megváltoztat. Érdemes tehát leülni mellé egy szövegkönyvvel, és legalább egyszer szóról szóra megízlelni, hogy miről is van szó.

A két főszereplő, illetve az egyik budapesti látogatásuk alkalmával készült egzotizáló plakát.

A két főszereplő tehát jártányit sem változott. Azt tehát kizárnám, hogy azért adnának ki ilyen mennyiségű albumot, hogy jól megszedjék magukat. Először is, mert akkor nem hiszem, hogy ilyen zenét csinálnának, másodszor pedig mert Georgia Anne Muldrow-ra és Dudley Perkins-re mindent mondhatunk, csak azt nem, hogy nem tiszta szívből csinálják, amit csinálnak. Biztos vagyok benne, hogy közületek is sokan látták őket élőben valamelyik Bomb the Jazz-es buli alkalmával, és éreztétek az elképesztően erős kisugárzásukat, ami szerintem elsősorban talán az őszinteségükből fakad. Ez a rendkívüli házaspár az életét a zenének szentelte, az embereket – minket – pedig a zene erejébe fektetett hitükön keresztül igyekeznek elérni. Így, mintegy messiásként szólva a közönségükhöz, próbálják ők szebbé tenni mindazt, ami minket körülvesz. Ami tehát maradt, hogy pusztán azért adnak ki évente három-négy albumot, hogy a hallgatók kedvében járjanak. Ez pedig valószínűleg a legtöbb esetben így is van, és csak én vagyok az, aki úgy gondolja, hogy ennek a hozzáállásnak van egy kis hátulütője is.

Viszont, ha kicsit is jóindulatú vagyok és csak ezt az albumot, és a rajta levő zenét veszem figyelembe, akkor ez egy mesterien összerakott kiadvány, telis-tele hihetetlenül zseniális zenékkel. Bárki, aki már tűkön ülve várja Erykah Badu új albumát, vagy aki szívesen lötyög José James friss nagylemezére, vagy egész egyszerűen csak kedveli a funk-kal keveredő soult és hip-hopot annak mindenképpen hallania kell a SomeOthaship-et. Nesztek: világmegváltó intergalaktikus boogie!

Reklámok
Georgia Anne Muldrow & Declaime – SomeOthaship

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s