Hrdvsion – Where Did You Just Go?

Hrdvsion

Where Did You Just Go?

(Wagon Repair; 2010)

Értékelés: 6,3

 

 

 

Squarepusher-őrület és a szomszéd szobából átszűrődő TR 909-es szintibasszusok – e két dolog tökéletes házassága építette éveken keresztül Nathan Jonson, a Cobblestone Jazzes Mathew Jonson testvérének szürreális zenei világát. Ezek maradtak az alappillérek azután is, hogy Hrdvsion (ejtsd: hard vision) néven megkomponálta a fejében bújkáló ötleteket. Közel nyolc évig sikerült az elektronikus zenei magazinok és blogok radarképein kívül lennie, Where Did You Just Go? című nagylemeze azonban már túl nagy falat ahhoz, hogy ne tűnjön fel. A végeredmény egy nagyszabású, rengeteg témát felölelő bemutatkozó album, ami többszöri hallgatást, kitartást és igen elmélyült tanulmányozást igényel.

A Where Did You Just Go? nem az a kiadvány, ami felépül, és elmesél valamit a hallgatónak. Már a legelső másodpercben megőrülnek a gépek, és átveszik az irányítást, ráadásul egészen az utolsó másodpercig kitart a káosz. Állandóan meghibásodik valami, váratlan helyzetekben törik meg az ütem, nem várt hangok szólalnak meg nem várt pontokon. A kiszámíthatatlanság a lemez legerősebb tulajdonsága, túlzás nélkül minden számban van valami logikátlan, elhibázottnak tűnő téma, ami rengeteg glitches közbevetést és feszített, egyre lelketlenebb agykontrollt jelent. Stílusokban beszélve emiatt körvonalazhatatlan a Where Did You Just Go?: legalább annyiszor húz el a kísérleti elektronika felé, mint amennyiszer próbál normálisnak tűnni egyenesebb techno zenékkel, a kettő közt pedig egyaránt megtalálhatóak az aktuális törtütemek, korai jungle-hangok, idm-foszlányok és ambient szőnyegek is.

Borzasztóan szeretném egyszer Nathan Jonson szemén keresztül látni a világot. Gépesített, apró tömbökben gondolkodó lemezt írt, aminek talán a legnagyobb hibája pont az albumformátum: ehhez a tizenhét felvételhez gyakorlatilag tizenhét ep-re lenne szükség, hogy minden megfelelően kibontakozhasson. Valami olyasmit kellett volna csinálnia, mint Richard D. Jamesnek az Analord-sorozattal. Valószínűleg meg is lett volna ehhez a potenciál a Where Did You Just Go?-ban, így viszont csak épp annyira lehet meglátni a zseniálisat benne, mintha gyártósorról gyártósorra haladnánk, és futólag szemrevételeznénk a futurisztikusabbnál futurisztikusabb masinákat. Vagy, mintha Jonson ajtókat nyitna az elméjében lévő különféle létsíkokba, de soha nem invitálna be minket egy pohár narancslére.

Reklámok
Hrdvsion – Where Did You Just Go?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s