The Chap – Well Done Europe

The Chap

Well Done Europe

(Lo; 2010)

Értékelés: 6,5

 

 

 

A londoni ötfős The Chap zenekar meglehetősen csendben lett 2010 egyik legmenőbb underground formációja, erre azonban teljesen rászolgáltak. A lemezeik csípősek, kreatívak, ráadásul mindig van bennük egyfajta fiatalos lendület, amivel állandóan meg tudják szólítani az éppen aktuális húszasokat. A legújabb albumukra, a Well Done Europe-ra is illik ez a leírás: kellemes tavaszi összeállítás sok fütyörészhető témával és esetlennek beállított, de rendkívül szemtelen, odamondós dalszövegekkel.

A Chap zenéjében többnyire az a legjobb, hogy bár leginkább az indie-szerű rock fiókjába lehetne betenni, oda mégsem fér be igazán, annyi másféle hatás található a számokban. A Well Done Europe tizenkét felvonása tökéletesen példázza ezt: csellók, hegedűk és más, komoly hangszerek szólalnak meg a legváratlanabb pillanatokban, a dobot maximális spontaneitással váltják fel gépekkel gerjesztett technós négynegyedek (pl.: Nethertheless, The Chap), miközben a rock attitűd is bátran kalandozik a pop és a soul felé – utóbbira rendkívül bájos példa az Obviously. A Chap előadásmódja is gyakran változik: hol meghitt, máskor lázadó, vagy éppen szó szerint baszogató (Gimme Legs, Few Horoscope), olyan kiszámíthatatlanságot teremtve ezzel, hogy a Well Done Europe talán még többször is képes meglepni minket, mint mondjuk a 2008-as Mega Breakfast, vagy a debütáló Ham öt évvel ezelőttről.

Továbbra is érződik, hogy a Chap még nem hozta ki magából a legtöbbet. A Well Done Europe újabb szép fejlődés, a hangok egyre jobban összeállnak rajta, és a tagok is kezdik megtalálni azokat a dolgokat, amikhez a leginkább értenek. Emiatt ez a legslágeresebb, legfülbemászóbb The Chap-kiadvány eddig, még a bugyutább részei is élvezhetőek, akár önmagukban kiemelve is. Lehet, hogy egy-két év múlva is előveszem tavasszal.

Reklámok
The Chap – Well Done Europe

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s