Ramadanman – Ramadanman EP / Your Words Matter

Ramadanman

Ramadanman EP / Your Words Matter

(Hessle Audio / Aus Music; 2010)

 

 

 

 

David Kennedy aka Ramadanman a dubstep egyik stabil alakjává nőtte ki magát az elmúlt három évben, munkásságá már most meglehetősen impresszív. A zenéi megjelentetési jogáért megállás nélkül a legmenőbb földalatti kiadók jelentkeznek be (pl.: Tempa, Aus Music, Soul Jazz stb.), miközben emberünk a remixek világában is kifejezetten keresett lett, többek közt a Delphic, a Ragga Twins, Howie B és Beat Pharmacy szerzeményeit értelmezte újra. Ramadanman Pangaeaval és Ben UFO-val közösen menedzseli a Hessle Audio kiadót is, itt jött ki nemrég egy saját magáról elnevezett ep-je, ami hat felvételével igencsak terebélyes, kis híján az album határát súrolja. Érdemes elmélyülni a számokban, ugyanis rengeteg arcát mutatják meg a művésznek.

A kiadvány legvégén lévő Don’t Change For Me az egyik legkönnyedebb pillanat, határozottan idézi meg a jungle-korszak jellegzetes hangzásvilágát, ráadásul vokál is van, így az időutazás garantált, még akkor is, ha azért a garage-os stíluselemek szolíd előtűnése a háttérben egyértelművé teszik, hogy a zenét nem tizenöt évvel ezelőtt írták (az A Couple More Years esetében ez talán még nyilvánvalóbb). Ezeket leszámítva viszont koránt sem hagyományos a gyűjtemény: Ramadanman sokszor bátran variálja az ütemeket és a hangokat, ezért kevésbé kiismerhető dubstepek találhatóak, amikre a kísérleti jelző igen jól illik. A dobok előszeretettel vannak manipulálva és gyakori elemei a felvételeknek; míg mondjuk az I Beg You-ban alkalmazott minta akarva akaratlan Nightmares On Wax törzsibb szerzeményeire emlékeztethet, addig a Tumble már igazi bolondozós darab, végig szigorú arccal.

Ramadanman a másik, Your Words Matter című kiadványán (amit Midland nevű barátjával közösen jegyez) új vizekre evez. Az Aus Music gondozásában érkező tizenkétinchesen két house felvétel található. A címadó dal hűvös felvezetéssel kezdődik, de hamar megtelik melegséggel, és egy nagyon bugis-táncolós téma kerekedik ki belőle. A női vokál a deep house aranykorának szexi énekesnőit idézi fel, a zongora és a jazzes elemek pedig a tengerentúlra nyúlnak. Ezzel szemben a bakelit másik oldalán található More Than You Know sokkal sötétebb szerzemény, a dubstep esztétikájával fagyasztja meg a négynegyedeket, létrehozva egy olyan komor atmoszférát, ami egyrészt egyensúly szempontjából méltó párja az a-oldalnak, másrészt pedig ezzel Ramadanman egy újabb arcát mutatja meg – amivel a jövőben akár jóval többször is szívesen találkoznánk.

Reklámok
Ramadanman – Ramadanman EP / Your Words Matter

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s