Marcel Dettmann – Dettmann

Marcel Dettmann

Dettmann

(Ostgut Ton; 2010)

Értékelés: 6,1

 

 

 

Marcel Dettmann EBM, gót, indusztriál és szintipop stílusokon keresztül lett a zene szerelmese, és állítólag azért választotta később a technót művészi alkotásainak kifejezőeszközeként, mert ez egy nem szükségszerűen politikus irányzat. Napjainkban ő az oly sokszor emlegetett Berghain sound egyik meghatározó alakja, a 2008-as Berghain 02 mixétől kezdődően minden egyes rezdülése mini-tájfunokat idéz elő az underground techno világában. A debütáló albumával nem sietett: gyakorlatilag az Ostgut Ton istálló összes nagy neve – pl.: Prosumer & Murat Tepeli, Shed, Ben Klock, Planetary Assault Systems – megjelentette már az első nagylemezét, mire végre emberünk is méltóztatott előállni egészestés anyagával. Az önmagáról elnevezett kiadvány lényegében minden, ami Marcel Dettmann jelenlegi karaktervonásait még jobban kiemelheti: nyers techno rengeteg ipari stíluselemmel, minimalista előadásmódban, pont annyi művészkedéssel, hogy az album se egyszerű, se giccses ne legyen.

Dettmann lényegre törően energikus, sötét felvételeket írt kivétel nélkül, amik egyszerű szerkezetük miatt köszönőviszonyban sincsenek mondjuk Ben Klock gazdagon felruházott zenéivel. Hangzásában nem akar előremutató lenni az album, sőt, pre-milleniumi témáival és hangjaival sokszor éppen ellenkező hatást ér el. Az olyan számok, mint a Screen és a Motive le sem tagadhatják ihletforrásukat, Luke Slater Planetary Assault Systems-projektjét: mindkettőben meg van az a jellegzetes alien techno hangulat, ami az angol techno nagykövet efféle szerzeményeinek védjegyévé vált, az utóbbi zene ráadásul oly kímértséggel hűvös, mintha felfedezőként távolból szemlélnénk idegen fajokat egy veszélyes bolygón. Ez a fajta visszatekintés gyakori jellemzője a Dettmannak, azonban kevesebb alkalommal válik be, mint gondolhatnánk. Sokkal inkább működik az album, amikor a szerző gondolatai visszakalandoznak a jelenbe. A kiadvány két legjobb felvétele a Drawing és a Captivate, az előbbi sejtelmes hangmintáinak és fokozatos vibrálást kiváltó háttérzúgásának köszönhetően, utóbbi pedig a Berghain soundot határozottan megmarkoló és elemében bemutató ritmusfelépítése miatt.

Ez az attitűd hiányzik sokszor a többi számból. Nem mondom azt, hogy ennek eredményeként rossz album lenne a Dettmann, de félig sem aknázza ki a benne lévő potenciált. E kihagyott lehetőségeket sajnos nagyon jól szemléltetik az olyan számok, mint például a Viscous, amiben minden ott van egy jó kis záró döngöléshez, ellenben a vérszegény basszus nem tudja kihozni a maximumot a dühös, koszos hangokból. Vagy a Silex, ami valami oknál fogva túlzottan is a Basic Channel tört technóját akarja utánozni vajmi kevés saját elgondolással. A lemez ebből fakadó gyakori tehetetlensége kiábrándító; mintha Dettmann a régi naplóit lapozta volna fel emlékek és inspirációk után kutatva, de csak üres lapokba futott volna bele. A hype gépezet törvényszerűsége most is állja a helyét: mindig a legjobban felkapott szerzők írják a legközépszerűbb lemezeket.

Reklámok
Marcel Dettmann – Dettmann

Marcel Dettmann – Dettmann” bejegyzéshez ozzászólás

  1. cutoff szerint:

    nem olyan rossz azért ez az album, bér tény, hogy dettmann-egy ideje igen magasan jegyzett- neve egy több eredetiséggel és elgondolással megtöltött anyagot feltételezett volna. gyakorlatilag dettmannból szerintem a sajátos, felismerhető sound hiányzik a leginkább, ami minden nagy -az átlagból kiemelkedő-techno producer sajátja. viszont számomra dícséretes, hogy az anyag egy cseppet sem aktuális abban a kényszeres világban, mikor mindenki annyira görcsösen próbál aktuális és naprakész lenni.

  2. cutoff szerint:

    viszont szimpatikus mivolta ellenére sem került be 5nél többször a lejátszómba az album. 3-4 ep-re lebontva jobban működnének ezek a zenék és dettmann is jobban járt volna a nemzetközi sajtó ajnározása nélkül, amit ugye az albumformátum kötelezően több figyelmet kiváltó mivolta (is) váltott ki.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s