VA – Elevator Music: Vol. 1 / Brownswood Electric

VA

Elevator Music: Vol. 1 / Brownswood Electric

(Fabric / Brownswood; 2010)

Értékelés: 7,1 / 7,5

 

 

 

Többek közt azért találom szerencsésnek posztdubstepnek hívni az elektronikus zene elmúlt másfél-kétéves korszakát, mert a klubzenei vonala épp annyira színes, oly mértékben szállták meg pici, de annál ígéretesebb stílusok, mint a posztrave-időszakban az 1990-es évek elején. Akkor az idm, jungle, drum and bass és breakbeat mutatta a műfaj jövőjének útját, most a jó öreg dubstep mellett megjelent a UK funky, az újvonalas hiphop, grime, és újult erővel tért vissza a techno, illetve a garage. E sokszínűséget mutatja be igen jó mértékben két válogatás idén: a szuperklubok legnagyobbikából, avagy a Fabricből helyzetjelentést adó Elevator Music első része, valamint a Brownswood Electric, ami Gilles Peterson, a brit rádiózás jelenkori ikonjának Brownswood kiadóján jelent meg.

Bátor vállalkozás válogatáslemezt kiadni 2010-ben, de e két kiadvány létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. Az Elevator Music: Vol. 1 és a Brownswood Electric párban mutatja be hitelesen és részletesen a legfrissebb elektronikus zenei irányzatokat, egyaránt felvonultatva ismeretlen és az utóbbi évek során felfutott előadók exkluzív zenéit, ráadásul míg az Elevator Music: Vol. 1 alapvetően a tánctérre fókuszál, addig a Brownswood Electric inkább az otthoni hallgatást célozza meg, tehát nagyon jól kiegészítik egymást minden tekintetben. Leginkább arra világítanak rá kiválóan, hogy ismét mennyire ütemközpontú minden újdonság: Untold régi Mille Plateux / Warp megjelenésekre hajazó kísérleti ritmusaitól kezdve Eliphino house-ból garage-ba kalandozó koktélbeatjén át egészen a Mount Kimbie glitches magaselektronikájáig minden megtalálható a kétszer tizenöt felvételben.

Elsősorban azoknak fog bejönni e két megjelenés, akik nem félnek az újdonságoktól, ugyanis mindkét lemezen temérdek sok kevésbé ismert előadó található, és a legtöbbjük igen nagyot szól. Clueless Lady In Redje gyönyörű hangokkal kanyarodik vissza a downtempo/chillout éra legkiemelkedőbb momentumai felé, és meglepő módon Caspa és Rusko is pont ugyanezt hozza a One Of The Some című közös szerzeményükkel (úgy tűnik, hogy együtt még mindig bámulatos dolgokra képesek). Ezzel szemben Vista hibátlan surgeoni technóval jelentkezik az Elevator Music: Vol. 1-on, az ismeretlen B Bravo pedig egy 1980-as évek szintis rnb-vel nyitja meg a Brownswood Electricet, és az itt belőtt hátradőlős hangulat ki is tart végig. Az utóbbi válogatáson egyébként is több a lassabb és hiphop közelibb zene, érezhetően hálószobára optimalizálva az egészet, a Fabric kiadványa viszont a neve ellenére igazi főidős zenéket tartalmaz. Talán nem minden pillanat hibátlan a két korongon, de nem is ez a fontos: az előadók nevét kell jól megjegyezni, és figyelni minden mozzanatukat a jövőben.

Reklámok
VA – Elevator Music: Vol. 1 / Brownswood Electric

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s