Neogrime kalandok #2

Nem lehet nem észrevenni, hogy még 2015-ben is mekkora innovációs teret hódít magának a neogrime. Nyilván az utóbbi hetek egyik nagy győztese az új Kuedo EP (teljes joggal), amin Jamie Teasdale diadalittasan tér vissza 3 év magányból, hogy bemutasson egy rakás jéghideg cyberpunk éjszakába oltott aszimmetrikus ritmust, disztópiába elhaló elektronikát és valami megragadhatatlanul idegenszerűt – a számcímek árulkodóak -, miközben az egész annyira természetes tűnik, mintha ez a világ itt lenne már a küszöbön, sőt, benne élünk. Bevallom, bennem sokszor a Virtuálfényt idézi fel, amit idén szerkesztési kötelezettség miatt háromszor is elolvastam, és úgy érzem, hogy soha nem volt még ennyire aktuális, ráadásul ilyen háttérzenék íródnak hozzá.

Az orrunk előtt történik persze a PAN kiadó nagy neogrime forradalma is, az Acre & Filter Dread kislemez elég jó felütése volt egy hosszabb utazásnak, és egyelőre nagyon úgy látszik, hogy Visionist októberben érkező nagylemeze tutira bezsákol mindent. Ne is sajnáljuk tőle, évek óta lenyűgöző, amit csinál, és most nagyon valószínű, hogy egy emlékezetes albummal fogja keretbe foglalni e hosszú időszak munkásságát. Az eddig meghallgatható számok nagyon jók (de csalok, mert hallottam már a többit is, dettó):

S a végére hagytam egy titkos gyöngyszemet: Rabit új kiadóján jelent meg az eddig ismeretlen Myth első EP-je Evaporate címmel, s mintha Zomby kistestvére elevenedve meg rajta. Elképesztően dallamos, amit művel, mégsem giccses. Nem annyira agyasok a ritmusok, mint a többiek esetében, de ebből se származik hátránya. Egyszerűen tökéletesek a kompozíciók, nincsen rossz szám az ugyancsak terebélyes felhozatalban, remek hallgatnivaló még ősszel is.

Reklámok
Neogrime kalandok #2

Neogrime kalandok #2” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s